Србија

КУСТУРИЦА: Ако људи буду живели, као што то данас раде у Северној Америци, земља неће издржати

Српски редитељ Емир Кустурица рекао је да је увјерен да ће бивши уругвајски предсједник Хосе Мухика бити инспирација онима који данас губе љубав и вјеру у социјализам.

Кустурица, двоструки добитник Златне палме у Кану, рекао је у интервјуу за Ројтерс поводом приказивања његовог документарног филма о бившем предсједнику Уругваја – „Ел Пепе – Уна вида супрема“ да је Мухика једини предсједник на свијету за којим је плакало 150 000 људи када је напуштао дужност.

„Ускоро ће на свијету да буде девет милијарди људи, вођених профитом и растућом потрошачком грозницом када се купују планине бескорисних ствари. Ако девет милијарди људи буде живјело као што данас то раде људи у Сјеверној Америци, земља неће издржати“, рекао је Кустурица Ројтерсу.

„Пријетња за моју генерацију био је атомски холокауст. Нове генерације се суочавају са опасношћу да, ако дође до поремећаја равнотеже температуре, овај свијет претвориће се у огроман врели тигањ“, рекао је Кустурица.

Мухика, бивши љевичарски герилац, који је био на мјесту предсједника од 2010. до 2015. године има репутацију човјека из народа, који је практично дијелио највећи дио своје плате, а живио је веома скромно одричући се луксуза.

Мухика /83/ био је лидер герилског покрета Тупамарос који је вршио пљачке, политичке отмице и бомбашке нападе против Владе седамдесетих година прошлог вијека.

Он је рањаван шест пута, мучен и држан у самици на дну бунара. Мухика је ослобођен амнестијом након војне диктатуре Уругваја која је трајала од 1973. до 1985. године.

На питање о својим највећим политичким забринутостима Мухика је рекао раније да комбинација капитализма и климатских промјена може да узрокује „еколошки холокауст“.

„Ел Пепе“ је приказан ван такмичарске конкуренције на Филмском фестивалу у Венецији који траје од 29. августа до 8. септембра.

 

Извор: РТРС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ