Свет Србија

Светски медији о невиђеном скандалу на Косову и Метохији: Албанци не дају Вучићу у Бање! Камионима, жицама блокирали пут!

ВОЈТЕШ – Око 200 „косовских ратних ветерана“ блокирало је пут који води за Бање зато што председник Србије Александар Вучић намерава данас да посети то место, извештава Ројтерс.

Косово, с популацијом од 1,8 милиона људи, махом етничких Албанаца, прогласило је независност од Београда 2008, готово деценију пошто је НАТО данима бомбардовао Србију.

Српска мањина која је остала на Косову живи у малим енклавама у областима насељеним Албанцима, који чине више од 90 одсто популације. Већина Срба живи на северу Косова, близу границе са Србијом, и не признаје институције Приштине.

„Вучићу, извини се за злочине и масакре по Косову“, пише на једном транспаренту постављеном на путу за Бање, који је блокиран аутомобилима и камионима. „Вучић неће проћи“, пише на другом.

Медији преносе да су на блокадама псотављени камиони, жице, као и да се пале гуме.

Председник Србије јутрос је рекао новинарима да ће покушати да другим путем стигне до тог села. Нормализација билатералних односа главни је услов и за Србију и за Косово да евентуално уђу у ЕУ.

Независност Косова признаје више од 100 држава, али не и Србија, Русија и 5 чланица ЕУ, посећа Ројтерс.

 

Извор: Kurir.rs/Reuters

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ