Регион

МИТРОПОЛИТ: ЦГ власт би да узме СПЦ све храмове, а католицима не дира цркве

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је данас да црногорска власт на лажној идеологији темељи однос према Српској православној цркви.

Митрополит Амфилохије је истакао да је несхватљиво безумље и неприхватљиво инсистирање црногорске власти на доношењу закона који предвиђа отимање од Цркве свих храмова у Црној Гори саграђених до 1918. године.

– И то инсистирају да одузимају само православне храмове. Да ли је то могуће ако закон важи за све? Мораће онда да одузимају и римокатоличке цркве и исламске џамије које су подигнуте до 1918. године, а које се налазе на територији данашње Црне Горе – рекао је владика Амфилохије.

Он каже да црногорска власт прети отимањем храмова само зато што се они називају српским и пориче одлуку Венецијанске комисије у вези нацрта закона о слободи вероисповијести у Црној Гори, која је објављена још 2015. године.

– Шта ће да раде са храмовима у Боки Которској, гдје је Црна Гора, власт задобила и то колико сам чуо принудно, тек 1945. године? Као независна држава ту власт у Боки је први пут у историји Црна Гора задобила тек 2006. године – рекао је владика Амфилохије у Будви, где је у цркви Свете Тројице служио Свету архијерејску литургију.

Митрополит Амфилохије је додао да је та независност за поштовање, али да није то што власт на лажној идеологији темељи однос према Цркви, пренела је Митрополија црногорско-приморска.

Он је подсетио да је сва историја Цркве у знаку Христовог распећа, али и Христовог васкрсења и поручио да би било добро да Влада Црне Горе престане да гони Цркву Христову.

 

Извор: nspm.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ