Русија Србија

ОДМАХ ПОСЛЕ САСТАНКА: Русија позвала Србију да заједно праве најмоћнији…

Шеф државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов позвао је стручњаке из Србије да учествују у међународном пројекту изградње најмоћнијег светског вишенаменског истраживачког нуклеарног реактора на брзим неутронима.

„Желим да искористим ову прилику да кажем Поповићу да га са великим задовољством позивамо у наш међународни пројекат брзог истраживачког реактора — пројекат МБИР“, обратио се Лихачев српском министру за иновације и технологије Ненаду Поповићу на конференцији „Атомска енергетика — основа глобалног партнерства и савременог развоја“ у оквиру „Руске енергетске недеље“ која се одржава у Москви и чији је медијски партнер „Русија севодња“.

„Мислим да српски научници могу да дају солидан допринос том раду“, додао је шеф „Росатома“.

Поповић је навео да у Србији важи мораторијум на изградњу нуклеарних страница, али да нема мораторијума на истраживања у области атомске енергије.

„Мислим да се са ’Росатомом‘ можемо вратити на то тржиште. То се посебно односи на истраживања. Развијаћемо нуклеарну медицину, као и истраживање атомске технологије у агро-индустријској сфери“, рекао је министар.

Реактор снаге 150 мегабајта се гради у бази Научно-истраживачког института у Димитровграду, у Уљановској области.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ