Регион

Додик поручио Комшићу да се мало преиграо: Већ си успео да завадиш БиХ са Србијом и Хрватском

Иако још није ступио на функцију члана Председништва, већ је успео да нас завади са Хрватском и Србијом, а поред њих покушава да дели лекције и мени, односно Републици Српској – рекао је Додик

Актуелни председник Републике Српске и изабрани српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, поручио је Жељку Комшићу, будућем колеги трочланог колективног шефа државе, да се мало преиграо јер још није ступио на дужност а већ је, каже, успео да БиХ завади са Хрватском и Србијом.

Хрватски портал Данас.хр је то протумачио да је Додик већ стао у одбрану Хрватске тако што је очитао буквицу Комшићу.

– Иако још није ступио на функцију члана Председништва, већ је успео да нас завади са Хрватском и Србијом, а поред њих покушава да дели лекције и мени, односно Републици Српској – рекао је Додик, наводи овај портал.

Комшић је, наиме, у само неколико дана након општих избора, који су у БиХ одржани 7. октобра, успео да узбурка духове својим изјавама.

Најпре најавом да ће БиХ тужити Хрватску због градње Пељешког моста, а потом и тврдњом да је за њега Косово независна држава коју би БиХ требало да призна.

Коментаришући те изјаве, Додик је рекао, наводи Данас.хр, да се Комшић “мало преиграо и уживео у улогу политичког месије који суседним државама дели лекције како треба да се понашају”.

За Комшића је Додик рекао да је персонификација „политичког авантуризма која неће дпринети сарадњи, а БиХ ће гурнути у још већи понор”.

– Авантуризам је кад Комшић, након честитке и позива на сарадњу, коју је добио од председника Србије Александра Вучића, одговори да је Косово за њега независна држава. Ако претње, увреде и ароганција коју сада Комшић просипа по региону, буду стил његове политике и у Председништву БиХ, бојим се да то неће водити никуд и биће врло тешко обезбедити комуникацију с окружењем – казао је Додик.

Иначе, избором Комшића за хватског члана Председништва БиХ још се не мири ни званични Загреб, ни Хрвати у БиХ, а у три херцеговачке општине, поручили су му градоначелници, није добродошао.

Он је на изборима освојио више гласова, претежно бошњачких, од лидера ХДЗ БиХ, Драгана Човић, са којим Додик има веома добру сарадњу.

Након избора хрватски медији су предвидели да ће избор Комшића у Председништво БиХ, утицати на приближавање Хрватске Додику, што се у региону тумачи као још један парадокса општих избора у БиХ.

Један од парадокса је и то да је, на пример, изборне резултате у изборној ноћи, за Комшића и његову Демократску фронту, саопштавала странка СДА БиХ, Бакира Изетбеговића, али и да је изборни инжењеринг био такав да је Комшић освојио готово 13.000 више гласова од бошњачког кандидата, Шефика Џаферовића.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ