Србија

Београд потврдио: На Косову су терористичке базе за напад на Србе

На КиМ постоје структуре које озбиљно раде на стварању терористичких база са циљем изазивања потреса у српским срединама и шире, изјавио је данас помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Коментаришући то што су српске службе откриле да је терористичка група Албанаца са КиМ под контролом ДАЕШ-а планирала прошле године да изврши нападе у Грачаници и Косовској Митровици, Петковић каже да је од 1999. године албански народ на КиМ верски радикализован и да о томе сведочи чињеница да се на КиМ јужно од Ибра од 1999. до данас изградило више од 900 џамија.

„Дакле, реч је о сценарију који је требало да подсећа на онај из 17. марта 2004. године“, рекао је Петковић гостујући на „Пинку“.

Казао је да Албанци на КиМ планирају да наредне недеље уврсте у дневни ред косовске скупштине у Приштини сет закона који се односе на формирање тзв. војске Косова, али не под тим називом.

Они би задржали стари термин Безбедносне снаге Косова, како би избегли уставне амандмане за које им је приликом гласања потребна и подршка Српске листе, објаснио је Петковић.

„Шта ће тамо војска Косова, када тамо већ постоји Кфор, осим да упада на север и да се понаша непријатељски према српском народу. Та врста провокације (у косовској скупштини) очекује се следеће недеље и показује да су Албанци нервозни и да покушавају на све начине да изазову неку рекацију Србије, као што је био недавни упад на Газиводе“, рекао је Петковић.

Указао је на то да је према Резолуцији УН 1244 и Кумановском споразуму једина оружана снага на Косову и Метохији Кфор.

Он је нагласио да председник Србије Александар Вучић на одговоран начин води Србију, али и да показује које су црвене линије државе Србије и поручује да неће дозволити да се десе нова „Олуја“ или 17. март 2004.

Истиче, такође, да верска радикализација Албанаца на КиМ само показује колико је била погубна одлука многих западних земаља да признају Косово.

Петковић каже да је до 1999. албанско друштво на КиМ било секуларно и да је свој национални идентитет заснивало на језику а не на религији, док је сада радикализовано у многим аспектима.

„’Њујорк тајмс‘ је Качаник прогласио за престоницу вехабизма, док је у извештају Стејт департмента наведено да је 400 Албанца са КиМ отишло да ратује на страни Исламске државе у Сирији“.

Албанци већ дуже време покушавају да формирају војску Косова која би била мултиетничка, односно у којој би били и Срби, како би имали, наводи Петковић, оправдање приликом напада на српске средине да нису етнички мотивисани.

Срби у оквиру Српске листе су јасно ставили до знања да не желе да учествују у формирању војске Косова.

Петковић истиче да косовски председник Хашим Тачи често даје изјаве око КиМ због унутрашњих политичких поена, али и због провокације Србије, као и да се позва се на председника Француске Макрона „јер зна да му је управо Макрон у смислу подршке слаба тачка“.

Коментаришући Вучићеву идеју о разграничењу на КиМ, Петковић каже да је Вучић сам рекао да тако његово решење не наилази на подршку грађана Србије и да он као председник земље поштује вољу грађана.

Петковић додаје да сада на КиМ има свега шест одсто Срба, док их је 1989. године било 17 одсто и да треба да се запитамо колико ће Срба бити за 15 година.

„Због тога се сада припрема посебна седница Владе Србије на којој ће бити усвојени значајни програми за опоравак српских средина на КиМ, за изградњу нових фабрика, болница, јачање привреде, пре свега пољопривреде. Све то показује да водимо проактивну политику“, навео је Петковић.

Политички аналитичар Бранко Радун је, такође, рекао да на КиМ има доста припадника ДАЕШ-а који су се борили у Сирији, можда и највише сразмерно броју становника, али и из Македоније и Рашке.

„Ту се створио нови талас реисламизације Албанаца. Тако, на пример, 1999. Албанци нису нападали само Србе већ и неалбанско становништво и муслимане који нису Албанци. Сада се то мења, сада имају аспирације да преко ислама асимилују и бошњачко становништво у Црној Гори и Рашкој, кроз неку нову исламизацију свог становништва“, каже Радун.

Он додаје да на КиМ има пуно људи који се вратили са ратишта у Сирији, где су примили најрадикалнију врсту ислама — вехабизам, прошли обуке и учествовали у рату.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ