Србија

Србија диже хиљаде војника, тенкове, авионе, флотилу… Гореће и небо и земља током обележавања века победе у великом рату!

Један век од победе у Првом светском рату Војска Србије обележиће грандиозном вежбом која ће средином новембра бити одржана на најмање пет локација у Србији. У маневрима, у којима ће учествовати више хиљада официра, подофицира и војника, дејствоваће авијација, десетине тенкова и оклопних возила, артиљеријске и ракетне једнице…

Специфичност вежбе, која ће у част победе предака у Великом рату извести из касарни хиљаде припадника Војске, биће сценарио који подразумева истовремено кретање снага и гађање на неколико полигона и терена у Србији.

– Реч је о тактичкој вежби са бојним гађањем, а борбена средства ће дејствовати истовремено – каже за „Новости

Како објашњава, циљ ових сложених маневара јесте да Војска Србије провери своје могућности, „али и да пошаље поруку да данас располаже истом одлучношћу и спремношћу која је пре тачно једног века красила наше претке“.

Према плану овог догађаја, Речна флотила, у садејству са блиским јединицама, показаће своје умеће недалеко од Титела. Морнари ће, између осталог, гађати циљеве са својих пловила, а инжињеријске јединице у најкраћем року премостиће Тису.

Полигон „Пасуљанске ливаде“ угостиће оклопне једнице и циљеве за гађање авијације, а сличан сценарио одвијаће се и на простору Пештерске висоравни, где ће пуном снагом дејствовати и артиљерија и војни „ракеташи“.

У рејону Ниша и на војном стрелишту „Међа“ своју способност одмериће припадници Специјалне бригаде и чувеног 63. падобранског батаљона, који ће извести десантирање из авиона и ступање у борбу на тлу.

У Војсци Србије наводе да је првобитна замисао државног и војног врха била да се век од завршетка Великог рата обележи парадом и дефилеом људства и технике, али да је предност дата практичном увежбавању јединица.

Саставни део вежбе биће и дејство најсавременијих средстава наоружања из производног програма домаће наменске индустрије. То се пре свега односи на технику која улази у наоружање ВС, међу којом су савремене хаубице „Нора“, борбена оклопна возила „Лазар“ и „Милош“…

„Новости наводе да је додатни мотив за церемонијално обележавање века од тријумфа 1918. и карактер српске војске која је своје способности одувек показивала више на делу, а мање у протоколарним активностима.

– Грађани Србије имају поверење у своју војску, које је изграђено на њеној јакој вези са народом. Великом војном вежбом поручићемо да, упркос глобалним и регионалним безбедносним гибањима, грађани немају разлога за забринутост. Храброст и жртве предака и те како добро памтимо, а њихова обавеза, брига о Србији, јесте и обавеза данашње војске – истичу у ВС.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ