Свет

Шта свет може да очекује? Лазански открио прави разлог Трамповог повлачења из нуклеарног споразума са Русијом!

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански изјавио је да амерички председник Доналд Трамп најавама да ће се повући из споразума Америке и Русије о ракетама кратког и средњег домета покушава да направи неку врсту трговине

Он је подсетио да је споразум Америке и Русије потписан 1987. године. Према његовим речима, Совјети су то време пореметили евро-ракетну равнотежу јер су у Европу довукли ракете СС20 какве Американци тада нису имали.

– Руси су у међувремену развили ракете и Искандер које су копнено базиране и поморску верзију крстареће ракте Клаибар која се лансира са подморница и ратних бродова чиме не крше споразум јер он обухвата само копнени сегмент – навео је Лазански.

Он је додао да се инсталирањем Искандера у Калининграду, у централној Европи, да би парирали америчком балистичком штиту у Пољској који се за пола сата може претворити из дефанзивног у офанзивни ракетни систем.

– Мислим да желе једну добру трговину. Трамп је свестан да ће, ако се одрекне тог споразума имати проблема, јер ракете мора да распореди негде у Европи, па може доћи до репризе ситуације из осамдесетих година када су биле масовне демонстрације против ракета Першинг 2 и Круз. Може доћи до новог заоштравања на релацији Европа и Америка. Чињеница је да Америка неће никада ући у нуклерани рат због неке европске земље, већ само због себе – истакао је Лазански.

 

Извор: Informer.rs/Pink.rs