Србија

ВУЧИЋ ИЗ ТУРСКЕ: Без учешћа Србије нико не може да реши ниједан проблем!

Без учешћа Србије не може да се реши питање Косова и Метохије, нити било који проблем који се тиче Србије, истакао је данас у Истанбулу председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, на питање да ли има сазнања да би „велика четворка” – председници Русије, САД, Немачке и Француске – на састанку у Паризу, током обележавања Дана победе у Првом светском рату, могли да разговарају и о Косову и Метохији, казао да не зна ништа о томе да би велике силе у Паризу требало да се баве Косовом и Метохијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да се размишља како и на који начин да ми разговарамо са Хашимом Тачијем и у чијем присуству у Паризу… а, да ће велике силе да седну и реше то питање… нити то тако иде, нити је могуће. Без учешћа Србије нико не може да реши ниједан проблем. Сви могу да помогну, неки да одмогну, али, без учешћа и воље Србије нема ништа од тога“, поручио је он.

Он је додао да му је немогуће да коментарише „све шпекулације које се појављују у штампи“.

„Данас сам у неким, тобоже најугледнијим, новимама у Србији, које се хвале да су најугледнијие и најпаметније, видео да су они написали ‘министар иностраних послова Немачке Зигмар Габријел’. Очигледно, није их нико обавестио да Габријел већ годину дана није министар спољних послова“, приметио је он.

Да помогнемо Србима на КиМ, у свим сферама живота

Вучић је изјавио да ће се на сутрашњој седници Владе Србије са представницима Срба са КиМ, којој ће присуствовати, разговарати о ономе што им је обећао, како им помоћи у свим сферама друштвеног живота.

„Ја ћу се кратко обратити и замолићу Владу Србије и министре да, у складу са оним што смо обећали нашем народу на КиМ, помогнемо у свим сферама друштвеног живота, од инфраструктуриних радова, до наставка и увећања подршке и помоћи у здравству, образовном систему, наравно у инвестицијама“, рекао је вечерас Вучић новинарима у Истанбулу.

Говорећи о инвестицијама, Вучић је рекао да треба видети како и на који начин то урадити, у околностима у којима имамо „два правна система која функционишу“, али и подвукао да сматра да ће тај састанак бити веома важан за Србе на КиМ.

Како је рекао, тиме показујемо и колика је жеља и на који начин држава хоће да помогне у побољшању њиховог животног стандарда.

„Наше је да урадимо шта можемо и то можемо захваљујући суфициту у буџету и тешким реформама које су предузете пре неколико година“, рекао је Вучић.

Додао је да ће се видети шта се још може учинити за наш народ на КиМ, да осете присуство своје државе Србије и да виде, како је приметио, да не морамо да причамо онако лепо како неки други причају, али да можемо да урадимо много боље него што су сви други радили.

О ордену Александра Невског
Председник Русије Владимир Путин одликоваће председника Србије Александра Вучића орденом Светог Александра Невског, а српски председник истиче да му је велика част што ће добити такво признање.

Орден Светог Александра Невског је најзначајније признање које се после готово 100 година поново додељује једном Србину.

Тај орден добили су, између осталих, Милан Обреновић и Александар Карађорђевић, а последњи Србин који је то одликовање понео био је Никола Пашић.

Председник Вучић је новинарима у Истанбулу рекао да претпоставља да би орден могао да добије приликом Путинове посете Београду, у јануару идуће године.

„Била би велика част за Сбрију, за моју породицу и мене лично ако бих добио тај орден, као што се пише у медијима, орден Светог Александра Невског, од председника Русије Владимира Путина“, рекао је Вучић новинарима у Истанбулу.

„Вучићи би били сви срећни, не само ја. Не могу ни да кажем колико је то огромна част „, подвукао је он.

То би, каже, било треће признање које би држао на зиду.

„Имам мало ордења и мало и дајем. Држим на зиду орден РС и титулу почасног доктора МГИМО универзитета у Москви. Ово би била трећа ствар коју бих држао на зиду“, казао је он.

Вучић је указао да су овај орден, поред Милоша Обреновића и Александра Карађорђевића добили још и гроф Сава Владиславић Рагузински, барон Петар Дука, људи са којима би највећем броју људи заиста била част бити у истом друштву.

Вучић је указао да је Србија издржала тежак период у којем би сви да је малтретирају и кажу „урадите то“.

„Научили су ваљда тако. Имају синдром вике и дреке на Србију. Ништа лакше није од тога ‘Србија мора ово и оно…’. Зато их ја сваки дан умирујем – полако ти са ‘Србија мора ово’, који год да си гост, одакле год да си дошао. Полако са тим викањем. Лепо кажи шта хоћеш, па ћемо да одговоримо. Србија не мора ништа, сем оно што кажу њени грађани. Њени грађани када изаберу своје руководство оно ће да води политику у интересу Србије, независне и суверене државе, а не онако како неко може да виче и како му се прохте“, прокоментарисао је он.

Вучић је истакао да то важи и за оне који траже „уводите санкције“ и „ускладите своју политику…“.

„Полако са тим санкцијама. Ви их волите, али смо ми прошли кроз њих и знамо колика су мука“, рекао је он.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ