Свет Србија

ГЛАС АМЕРИКЕ: Вучић демантовао да ће добити орден од Путина?!

Два дана пошто су поједини медији јавили да ће председник Србије Александар Вучић добити орден од председника Русије, сам Вучић је у дематовао ову вест.

‘Поносан сам на ту могућност и на то да Путин уопште размишља о томе. Још увек нисам добио никакав орден од председника Русије, а ако бих добио орден Светог Александра Невског, то ће бити огромна сатисфакција за све што сам до сада урадио,” рекао је Вучић, јавља „Глас Америке“.

Председник Русије до сада је доделио „Ордене пријатељства“ неколицини грађана Србије, међу њима министру Ивици Дачићу, министру Ненаду Поповићу, редитељу Емиру Кустурици и бившем председнику Томиславу Николићу.

“Москва има тај тег да индивидуално награди некога за лојалност руској политици, за ту оданост русофилији. Свакако мислим те ће те особе бити одликоване, али такође мислим да Русија још има неке захтеве и још увек ће свакако хтети да држи ту ствар отворену. Ако сада није дала ту награду, свакако да постоје неке ствари које ја лично мислим да су отворене и да би Руси били задовољни у политичком смислу да то добију од Србије, а то је рецимо дипломатски статус хуманитарног центра у Нишу,” каже Борис Варга, новинар и политиколог.

Према његовом мишљењу, онај који буде доделио тај статус и ко се буде заложио за то, свакако је зарадио орден. Варга додаје да би индивидуално много значило Вучићу, који је по природи популиста да добије тај орден, јер то је аутоматски додатни број гласова и додатна подршка и Русија је свесна тога

У недавној посети Москви, Вучић је разговарао са Путином о корекцији граница као једном од могућих решења за Косово, а како каже Варга, да идеја није наишла на одушевљење код руског председника.

“Свакако да ће Русија урадити све оно што жели Србија у том политичком смислу када је реч о Косову, али све то има своју цену. И не само орден. То ће свакако бити хуманитарни центар, то ће бити оданост и даље у енергетском лобију, оданост безбедносним конструкцијама и војној неутралност,” наводи Варга.

Остаје да се види шта ће Москва прво ставити као захтев Београду, али је дефинитивно да ће политичари на власти у Србији наставити да сакупљају политичке поене на линији са Москвом, пише „Глас Америке“..

Вучић је навео да је орден Александра Невског до сада добило шесторо Срба, међу којима су краљ Александар Карађорђевић и Никола Пашић, те да је прошло скоро сто година откако је последњем Србину додељено то признање.

 

Извор: Глас Америке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ