Свет

Американци коначно признали! Руска ПВО најмоћнија на свету

Најважнија компонента руске зоне ограничавања приступа (А2\АД) је интегрисани систем противваздушне одбране (ПВО), који је, вероватно, „најнапреднији и најмоћнији на свету“, пише амерички портал „Нешенел интерест“.

Русија има вишеслојни систем противваздушне одбране са различитим системима дугог, средњег и кратког домета, који су знатно модернизовани након распада СССР-а, наводи се у чланку.

Лист истиче да системи ПВО који су произведени још у Совјетском Савезу успешно одбијају авијације широм света, при чему ваздушни простор Русије штите системи направљени применом најновијих технологија.

Недавне војне вежбе „Исток 2018“ требало је да покажу НАТО-у да је руски ваздушни простор Русије „право минско поље“ за непријатеља, пише „Нешенел интерест“.

Војно ваздухопловство Сједињених Америчких Држава је најнапредније на свету и има огромно искуство у успешном супротстављању непријатељским системима ПВО, али према речима аутора, оно се до сада није суочавало са противваздушним системом сличним руским.

Такође, за успешно сузбијању руске противваздушне одбране смета њена висока мобилност, напомиње лист.

Осим тога, авиони као што је стелт бомбардер Б-2 могу да буду слаби пред новим руским радарским системима и борбеним авионима, док је за скупе ловце Ф-22 и Ф-35 руско оружје још опасније, истиче аутор чланка.

Притом је раније коришћење невидљивих авиона наилазило на неуспехе, а као пример за то је уништавање америчког авиона Ф-117А током операције против Србије 1999. године, констатује аутор.

Стелт технологија не може да учини авионе потпуно невидљивим, а успеси Русије у развоју нових технологија брзо чине „невидљиве“ неефикасним, закључује „Нешенел интерест“.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ