Srbija

Oglasio se i francuski ambasador u Srbiji sa odgovorom na pitanje: Zašto se zastava Kosova vijori na pariskom Notr-Damu?

loading...

Ovaj događaj sa zastavom Kosova ne sme da baci senku na naše slavne dane iz 1918. godine, na izuzetno blisko savezništvo i na doba ”bratstva u oružju” – poručio je Mondoloni

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je da Francuska dobro razume da je slučaj “zastave Kosova” u pariskom Notr Damu težak za Srbiju, ali da je namera njegove zemlje da se iskaže poštovanje žrtvama rata na svim stranama u Evropi, kako pobednicima, tako i poraženima.

Mondoloni je gostujući na RTV rekao da 11. novembra u Parizu smisao nije u pobedi saveznika, koja je proslavljana velikom vojnom paradom uz učešće i srpske vojske u prvim redovima, već u sećanju na žrtve rata i na mir, što je i bio razlog da predsednik Makron pozove i poražene u Prvom svetskom ratu, “neke zemlje koje nisu ni postojale”, navodeći Kazahstan, Uzbekistan, Irsku i Kosovo.

Ovaj događaj sa zastavom Kosova ne sme da baci senku na naše slavne dane iz 1918. godine, na izuzetno blisko savezništvo i na doba ”bratstva u oružju” – poručio je Mondoloni.

On je naveo da je dužnost sećati se gde je bila Srbija, koja se branila, što, dodaje, ne treba relativizovati, i podsetio na srpske žrtve u ratu, na činjenicu da je Srbija izgubila 28 odsto stanovništva, a tri četvrtine vojnika.

– Niko ne dovodi u pitanje ključnu ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu, posebno ne Francuska. To je stvarnost i to su činjenice. Srbija je bila centralni akter Istočnog fronta – naveo je Mondoloni.

Kao jedan od simbola velike zajedničke pobede i prijateljstva Francuske i Srbije, Mondoloni je pomenuo obnovljeni spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji će otvoriti francuski predsednik Makron u decembru prilikom posete Srbiji.

Kako je rekao, taj je spomenik jedinstven u svetu.

– Nigde u svetu nema ovakvih spomenika. Imate spomenike ličnostima, ali čitavoj jednoj zemlji, to ne postoji – naveo je Mondoloni.

Na temu odnosa Beograda i Prištine, Mondoloni očekuje da će mogući razgovori predsednika Srbije i Kosova, Vučića i Tačija u Parizu 11. novembra biti prilika “koja može da posluži napretku”.

– Mi nemamo crvenih linija, Beograd i Priština treba da dođu do globalnog rešenja, koje će biti trajno i doprineti stabilnosti regiona. Za nas nema crvenih linija niti blanko čekova, mi se ne suprotstavljamo rešenju, a principijelno ni razgraničenju – objasnio je Mondoloni.

Potreban je dogovor koji će konačno da reši ovo pitanje i Francuska neće da deli lekcije, rekao je ambasador.

– Što pre to bolje, i nama je trebalo puno vremena da se pomirimo sa Nemcima, a da ne kažem sa Englezima – zaključio je Mondoloni.

 

Izvor: Telegraf.rs / Tanjug

Loading...
loading...
loading...