Србија

И комунисти су стрељали децу јер су била народни непријатељи?! Поднет захтев за рехабилитацију ђака убијених 1944. године

Вишем суду у Крушевцу поднет је захтве за рехабилитацију Михајла Д. Љутића и Владимира С. Севалца, ученика основне школе, које је 7. новембра 1944. године нова власт стрељала, јер су – како су их комунисти оптужили – „народни непријатељи“ и издајници који служе окупатору.

Убиства деце, као „народних непријатеља“ су била слика и прилика нових коминистичких власти након ослобођења, после Другог светког рата. Истина јесте болна, али мора бити изречена, па макар са закашњењем од 74 године. Данас смо предали захтев суду у Крушевцу за поништење незаконито донете одлуке већа Војног суда Крушевца које је на данашњи дан 1944. осудило на смрт стрељањем Михајла Љутића, детета које је имало само 9 година, и Владимира Севалца, дечака од 13 година, оптужујући их да су издајници, који делују противнародно, у служби окупатора – изјавио је Мирко Чикириз, заменик председника Покрета обнове Краљевине Србије, који су поднели захтев за рехабилитацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како кажу, нико никада није одговарао за ове и сличне злочине, а било их је, како кажу, преко 200.000, а њихова тела су завршила у масовним гробницама.

– Док држава Србија званично не осуди ове злочине , не извини се потомцима жртава и тиме макар делимично исправи ову неправду, неће бити напретка за наш народ и државу. Најмање што данас можемо да урадимо за невино страдале је да откријемо место где почивају њихови земни остаци и достојно их сахранимо. Душе невино страдалих морају наћи свој мир, да бисмо и ми били мирни са собом и пред Богом – додао је Чикириз.

Пре 74 године, у ослобођеном Крушевцу, комунисти су ликвидирали и четничког војводу Милана Дрљевића, устаника Топличког вода, који се борио за слободу Србије у Првом и Другом светском рату. Тога дана, осим њега и ово двоје деце, убијено је још 26 особа и бачено у масовну гробницу.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ