Свет Србија

АМЕРИКАНЦИ ОДАЛИ ПРИЗНАЊЕ ВУЧИЋУ Председник Србије посвећен борби против међународног криминала и тероризма

„Ви предводите друге балканске земље у борби против транснационалног криминала“

Америчка невладина организација „Цриме Стопперс Глобал Солутионс“ (ЦСГС), са седиштем у Вашингтону, упутила је писмо председнику Србије Александру Вучићу у коме истиче његову посвећеност борби против транснационалног криминала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучићево руководство по овом питању на Балкану довело је до стратешке одлуке ЦСГС-а да се ангажује у региону и покрене своју Балканску иницијативу у Србији, саопштила је та НВО.

– Ви предводите друге балканске земље у борби против транснационалног криминала, и захвални смо што настављамо дијалог са вашом владом о сарадњи и партнерству са нашом организацијом – навео је суоснивач и потпредседник ЦСГС Џим (Јим) Фуда, у писму упућеном Вучићу.

Фуда је објаснио да српска влада разматра како би ЦСГС програм могао помоћи у напретку и постизању српске дрзавне мисије и циљева у борби против транснационалног криминала.

Он је обавестио Вучића да је, с обзиром на повећање, интензитет и утицај озбиљног транснационалног криминала на Балкан, ЦСГС донео стратешку одлуку да се фокусира и укључи у овај регион.

Напомиње се да „Балканска рута“ представља главну капију и транзитни пут за транснационални криминал и повезана је са терористичким организацијама и њиховим операцијама.

Доневши одлуку да се ангажује на Балкану, Фуда је Вучићу објаснио да су „били упознати са растућом забринутошћу због тога што је регион Балкана главни извор озбиљног транснационалног криминала и тероризма са њиховим тешким претњама и штетним утицајима“.

Потпредседник ЦСГСФ је, наводи се у саопштењу, похвалио председника Србије због његове чврсте обавезе, снажног вођства и енергичних напора у борби против озбиљног транснационалног криминала и тероризма.

– То су били значајни фактори који су утицали на нашу одлуку да покренемо Цриме Стопперс Глобал Солутионс Балканску Иницијативу у Србији и размотримо партнерство са вама, вашом владом и невладиним организацијама – навео је Фуда у писму Вучићу.

У саопштењу се каже да је дијалог између Владе Србије и Цриме Стопперс Глобал Солутионс у току и да су се, поред састанака са званичницима Владе, директори ЦСГС-а састали и са неколико невладиних организација у Београду.

– Задовољни смо што смо због наших састанака и разговора остварили сарадњу са две НВО у Србији – рекао је Фуда у писму председнику Србије, наводећи да су у партнерство са ЦСГС ступили „Астра“, организација за борбу против трговине људима, а потом Институт за међународну безбедност.

– Дубоко смо захвални Марији Анђелковић, генералном директору Астре и др Орхану Драгашу, директору Међународног института за безбедност, на њиховом руковођењу и сарадњи. Поносни смо на ове партнере и поздрављамо посвећеност и снаге које доносе програму – рекао је Фуда и напоменуо да је ЦСГС у озбиљним разговорима с другим НВО у Србији.

У саопштењу се каже да је намера ЦСГС да покрене програм са својим локалним партнерима из Србије у 2019. години, а да организација мора прво да изврши значајно планирање, развој програма, обуку, логистику, инсталацију система и тестирање, координацију и друге критичне захтеве пре него је програм у потпуности оперативан.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ