Србија

Алармантна карта Србије: Издато стотине хиљада решења о рушењу, читави црвени градови могу „нестати“ већ сутра

Ипак, без обзира на ове податке, нема разлога за бригу, јер су ова решења само формалност у процесу легализације

Готово цео Сомбор са околним местима могао би већ сутра да буде срушен, када би се поступило по решењима за рушење објеката које је до сада издао Град.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Без прашине и шута остао би само делић центра града, гробља, мањи део индустријске зоне и ободног насеља са зградама.

У Сомбору је издато преко 22.000 решења о рушењу, а када на мапи „Геосрбије“ означите парцеле на којима се налазе ти објекти (опција „Решења о рушењу“) црвени се читав град.

И то није само случај са Сомбором, критичне су и општине попут Ариља и Петровца на Млави, али и многе друге општине и градови широм земље. Ипак, за неке градове и општине не постоје „црвене зоне“, а међу њима је и Београд, за који се зна да у њему дивља градња и те како џигља.

Детаљне одговоре нам је од свих споменутих локалних самоуправа дао само Град Сомбор.

Kако су објаснили, све то је повезано са процесом легализације: прва фаза подразумевала је попис свих незаконито изграђених објеката. Укупно је у Сомбору пописано 50.730 објеката, од чега је 7.777 стамбених, 688 пословних, 68 комерцијалних, и по око 20.000 економских и помоћних. Производних је било 67, а осталих 551.

Друга фаза подразумева доношење решења грађевинских инспектора. Они су донели преко 22 хиљаде решења о рушењу.

– У складу са одредбама Закона о озакоњењу објеката решење о рушењу објекта донето од стране грађевинског инспектора на основу пописа и евиденције незаконито изграђених објеката не извршава се до коначности решења којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење у поступку покренутом на основу решења о рушењу – објашњавају даље у градској управи Сомбора.

Дакле, нема разлога за бригу, ова решења само су формалност у процесу легализације

– До сада спровођени поступци озакоњења су окончани доношењем Решења о озакоњењу, односно надлежан орган није донео Решење којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење, те сходно томе није било ни законског основа за рушење објеката, тако да у овој години није срушен ни један објекат – додају у општини.

Онај ко има нелегални објекат, а за њега није издато решење о рушењу, може поднети захтев за легализацију, али под једним условом.

– У случају да грађевински инспектор није донео решење о рушењу у другој фази озакоњења, а објекат је видљив на сателитском снимку из 2015. године, такав објекат може бити предмет озакоњења, у складу са одредбама Закона о озакоњењу објеката. У том случаају поступак озакоњења покреће се на основу обавештења о видљивости објекта на сателитском снимку које надлежном органу за вођење поступка озакоњења доставља орган надлежан за послове државног премера и катастра – објашњавају у Граду Сомбору.

ДО ГРАЂЕВИНСKЕ ДОЗВОЛЕ ЗА 4 ДАНА

Циљ Града је, објашњавају, да се заустави даља нелегална градња, а да се постојећи објекти „врате у законске оквире“, односно да дође до озакоњења или рушења. Што се тиче изградње нових објеката, процедура је, кажу, знатно олакшана.

– Према званичним статистичким подацима Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) за период од 1.1.2016. до 1.10.2018. године град Сомбор је рангиран као најбољи по броју решених захтева за издавање грађевинских дозвола (порсечан проценат успешности 94,70 посто), а просечно време решавања захтева односно издавање грађевинске дозволе је 4 радна дана.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rsr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ