Регион

Ново БРУКАЊЕ Црне Горе: Службеник генералштаба ЈАВНО ПОЗДРАВИО „војску Косова“

Службеник Генералштаба Војске Црне Горе јавно је поздравио одлуку привремених власти на Kосову да формирају оружане снаге, упркос том што држава Црна Гора није званично подржала тај чин.

Ферид Гиљић, запослен у ВЦГ, на Фејсбуку је 14. децембра објавио своју фотографију, испод које на албанском језику пише “подржавамо Војску Kосова“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На фотографији је истакнута и застава Kосова, симбол сигурносних снага те државе и албански двоглави орао.

Овом листу су из Министарства одбране одговорили да је Гиљић запослен “као цивил у Војсци Црне Горе“, док је из више извора потврђено да Гиљић ради као преводилац у Генералштабу.

Упитани како коментаришу то што њихов службеник, на друштвеној мрежи, јавно подржава формирање војске Kосова, из Министарства одбране су одговорили да је реч о приватном посту.

– Министарство одбране не коментарише приватне постове својих службеника на друштвеним мрежама – одговорено је из Министарства.

Етички кодекс државних службеника и намештеника прописује да је службеник приликом изношења ставова државног органа и личних ставова, дужан да чува свој и углед државног органа.

Закон о о државним службеницима и намештеницима, у члану 9, прописује да службеник обавља послове политички неутрално и непристрасно и да је дужан да се уздржава од јавног испољавања својих политичких уверења.

На питање какав је став Министарства одбране о формирању војске Kосова, одговорили су да је тај ресор већ коментарисао то питање. Министар Предраг Бошковић, приликом посете Приштини у октобру, није се директно изјаснио о томе да ли Црна Гора подржава трансформацију Kосовских безбедносних снага у војску, наводећи да је то унутрашње питање Kосова.

Тада је рекао и да Црна Гора поштује одлуке суверених земаља оценивши да је Kосово „суверена земља“.

Скупштина Kосова 14. децембра усвојила је три закона којим се Безбедносне снаге косова (БСK) трансформишу у оружане снаге, односно војску.

Председник тзв. Скупштине Kосова Kадри Весељи казао је да је то „историјски датум за Kосово“ док је премијер Рамуш Харадинај рекао да ће војска обезбедити мир “свима који живе са нама, у нашем заједничком дому“.

Обојица су захвалили Сједињеним Америчким Државама на “несебичној помоћи у свим фазама слободе и независности Kосова“.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изразио је, међутим, жаљење због одлуке Скупштине Kосова, донесеној упркос забринутости коју је због тога изнио тај војни савез. Он је позвао све политичке актере на уздржаност, а Приштину и Београд да наставе дијалог под окриљем ЕУ.

– Иако је транзиција БСK у принципу питање о којем Kосово одлучује, јасно смо поручили да је лош тренутак за такав потез – саопштио је Столтенберг.

Амбасада САД на Kосову потврдила је подршку постепеној транзицији БСK у снаге са мандатом територијалне одбране, јер је то “суверено право Kосова“.

Немачка је поручила да одлука не сме бити искоришћена за ескалацију насиља и позвала Београд и Приштину на уздржаност.

 

Извор: Srbija Danas/Mondo

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ