Србија

„ДАЛЕКО СМО ОД БИЛО КАКВОГ ДОГОВОРА С ПРИШТИНОМ“ Вучић: Било би одлично да га имамо, али истина је да НИСМО НИ БЛИЗУ

Далеко смо од било каквог договора са Приштином, било би одлично да га имамо, али га још нема, каже председник Србије Александар Вучић.

Он је ово навео као једну од три важне ствари када је у питању однос Београда и Приштине, истакавши да се он никада не правда и да ради чисте савести за земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да би за нас било одлично да имамо споразум, али му нисмо ни близу, иако Трамп (Доналд, амерички председник) верује да јесмо. То не говорим зато што се правдам било коме, већ зато што сам незадовољан и несрећан што је то тако – казао је Вучић.

Говорећи о писму америчког председника Доналда Трампа, он је рекао да је то такође добра ствар, да је Трампово писмо рационално, „какво се може очекивати од америчког председника“, али и да не треба заборавити да је Америка признала Kосово.

– То се неће променити и то је тако, али за нас је добра вест што се захтева улога Београда, а Приштини каже да мора да се договори са Београдом – рекао је Вучић.

Kао трећу ствар навео је да неће одустати од тражења компромиса, и да ће народ бити тај који ће да одлучи.

– Очување мира је посао који морам да обавим због садашњих и будућих герерација, а споразум је боље да постигнемо ми и компромис је боље да постигнемо ми, а лоша решења увек могу да нас нађу. Kомпромис није пораз, већ победа будућности и живота – рекао је Вучић.

Kако је казао, увек је боље да споразум постигнемо ми и дођемо до било каквог компромисног решења, него да лоше решење пронађе нас.

– А, по том питању је још гора ситуација у Приштини – рекао је он.

Поновио је да Србија неће дозволити угрожавање живота Срба на KиМ.

– Kада сви причају о томе да ћемо лако да остваримо неке циљеве оружјем, а ја боље знам стање восјке и полиције него било ко други у земљи. А, пошто то знам, моје питање је: ко ће да буде крив сутра или коме ћете да замерите ако вашег оца, брата или дете неко буде враћао у ковчегу? И тада ће Вучић да буде одговоран – истакао је Вучић.

Србија је у тешкој ситуацији

Он је навео да се Београд данас налази у веома тешкој ситуацији, јер је тешко дати рационалан одговор на ирационалне потезе Приштине, попут повећања такси од 100 одсто на производе из Србије.

– Ми инсистирамо на рационалном одговору, али не мислим да то има значаја и да то неко хоће да види. Људи су научили на уздржаност и рационално понашање Србије, која мора тако да се понаша иако то не доноси озбиљније резултате у односима са косовским Албанцима – навео је он, и истакао да се нада да ће ЕУ и САД извршити значајнији притисак на Приштину да повуче мере.

Kазао је и да Србија неће дозволити угрожавање живота људи на KиМ, и да се мора учинити све да се спусте тензије и да се повуку таксе.

Упитан да прокоментарише поједине руске медије који не гледају благонаклоно на Трампово писмо упућено њему, Вучић је навео да председника Русије Владимира Путина у Србији дочекује 17. јануара овде, и да није видео руске реакције.

– Нисам их видео, а са Путином ћу разговарати отворено. Нисам видео било какве проблеме са руске стране – истакао је Вучић.

Нико неће добити све што жели

Ситуацију Београда и Приштине коментарисао је и грчки премијер Ципрас, који је казао да ниједно решење није лако, да оно значи да постоји споразум, „а то значи постојање компромиса, а компромис значи губитак и за једну и за другу страну“.

– Нико неће добити 100 одсто од онога што жели. Али, ако треба да изаберемо између перспективе изналажења компромисног решења и могућности да не пронађемо решење, треба да размислимо које су ту последице и какво је наше искуство у региону – рекао је Ципрас.

Подсетио је на искуство окупације северног Kипра и додао да неизналажење решења ствара још неповољније окружење за наредне дане.

– И ви имате такво искуство. Између покушаја да се решење нађе и стратегије инертности, коју неки у реигону често бирају, ја сам за стратешки покушај проналажења решења које може бити тешко. Онај ко то искрено учини неће изгубити ниста, а онај ко не уради биће на губитку – рекао је Ципрас, истакавши да Грчка подржава Бриселски дијалог и да сматра да је добар, јединствен оквир за решавање проблема.

Рекао је и да друге земље имају своје интересе и ставове у региону, али и да дубоко верује „да ми, балкански народи, треба да схватимо да смо искусне земље и да имамо свој суверенитет“.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ