Свет Србија

Разграничење је најозбиљнија идеја, а Косово је лажна држава: Порука Београду и Приштини из Аустрије

Србија, али и Русија требало би да пронађу начин да изграде односе с Албанцима, а онда ће пратити и остали. То ће моћи да се догоди само у случају да елите почну да сарађују на терену и српска и албанска – рекао је аустријски публициста, новинар и историчар Ханес Хофбауер

Аустријски публициста, новинар и историчар Ханес Хофбауер сматра да је разграничење најозбиљнији предлог за решење проблема Kосова и Метохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да је то најозбиљни предлог. Kосово је данас лажна држава, али после евентуалног постизања договора, Србија али и Русија требало би да пронађу начин да изграде односе с Албанцима, а онда ће пратити и остали. То ће моћи да се догоди само у случају да елите почну да сарађују на терену и српска и албанска – рекао је он за „Политику“.

Хофбауер сматра да је прекретница у дијалогу Срба и Албанаца могао би да буде сусрет преседника Србије Александра Вучића с Хашимом Тачијем на Европском форуму у Алпбаху у августу, јер је тада изнета најозбиљнија идеја о предлогу за решење проблема Kосова и Метохије која се тиче разграничења или размене територије.

Уједињене нације, како каже, у свему томе могу да буду медијатор а то нису ЕУ, па ни САД јер су на једној страни, а Русија је на другој.

На питање да ли су УН место где би требало да буде присутнија тема Kосмета, он истиче да је сама резолуција 1244 снажан документ који гарантује да Kосово није независн адржава.

– Рекао бих да је садашње присуство готово довољно јер сада више није могуће решити питање без тамошњих власти и Албанаца, као што није могуће ни без српских власти – каже Хофбауер, аутор књиге „Експеримент Kосово – повратак колонијализма“.

Он сматра да би стварање косовске војске било немогуће без подршке НАТО и САД, али напомиње да је евидентно да не постоји само један глас у НАТО.

Такође сматра и да амерички председник Доналд Трамп није толико заинтересован за балканска питања јер има друге бриге.

– Ту се можда ствара прилика и за Србију да искористи међународну подељеност – наводи Хофбауер.

Истиче да су САД и други покушали да утичу на притисак да се Kосово прими у Интерпол али да је српска дипломатија то превазишла између осталог и због тога што САД нису с таквом снагом као раније приступиле овом питању.

Хофбауер оцењује и да је Приштина таксом од 100 одсто на робу из централне Србије започела економски рат.

– Мислим да су тиме направили грешку јер у ЕУ ништа не почива на економским забранама, а Kосово се храни новцем ЕУ. Они сада без сумње делују једнострано. Никоме се то не допада – каже аустријски публициста.

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Хофбауер сматра да би улазак Србије у ЕУ био прихватљив ако постоји могућност да се направе и друге економске интеграције, рецимо с Kином или Русијом.

– Србија не би требало да сече своје односе с ЕУ, али је много паметније решење с два или три стуба која смо помињали. Из такве позиције српски пут може бити бољи од положаја неких суседа који су већ у ЕУ – закључује он.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ