loading...
Идвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: На рачуне вам стиже уплата, ево где и колико новца можете подићи

Многе ће ова вест обрадовати

Власницима бесплатних акција аеродрома “Никола Тесла” дивиденде ће бити исплаћене 16. априла по 1.300 динара. Више од два милиона грађана задржало је бесплатне акције аеродрома.

Тржишна вредност акција Аеродрома “Никола Тесла” у 2018. години кретала се од 1.600 до 1.900 динара а тренутна тржишна цена је 850 динара. Сви акционари који су били власници акција аеродрома на дан 31.12.2018. имају право на дивиденду.

Бранисалав Јоргић из брокерске куће “Јоргић” каже да имамо интересантну ситуацију да је дивиденда која је 1.300 динара по јендој акцији значајно већа од саме цене акција која је 850 динара.

– То није уобичајена ситуација, па се намеће питање како ће се кретати дивиденда у будућности. Будућа дивиденда за акције аеродрома Никола Тесла, ће завистити од годишње концесионе накнаде коју ће аеродром добијати, али то неће бити ни из далека тако велики износ дивиденде као што износи за 2018. годину – рекао је Јоргић.

Иначе је искуство брокера да цене акција расту до исплате дивиденди а да након тога падају.

Јоргић каже да је НИС до сада редовно исплаћивала дивиденду а за ову годину још није донета одлука али с обзиром на најављене резултате пословања вероватно да ће се вршити исплата дивиденде.

– Што се тиче “Телекома”, још није донета одлука о термину и износу дивиденде али имајући у виду позитивне резултате пословања очекује се исплата дивиденде – сматра Јоргић.

Пре пуне деценије четири милиона грађана је добило пет акција НИС-а, једну аеродрома, седам Акционарског фонда и 31 акцију “Телекома”. У међувремну, више од два милиона акционара је продало акције аеродрома и НИС-а.

Јоргић истиче да је код “Телекома” ситуација мало другачија имајући у виду да се те акције не котирају на Београдској берзи, тако да сами акционари нису имали прилику да на организованом тржишту продају те акције.

Број акционара се креће око четири милиона, каже брокер.

Цена бесплатних акција НИС-а Србије постигнута на претходном берзанском трговању је 736 динара. Продају се одласком на шалтер поште. Уз личну карту, власници акција одређују цену и новац добијају у року од три-четири дана.

 

Извор: РТС/Д.С.

Loading...
loading...