loading...
Свет

УМРО ЧУВЕНИ ПОЛИТИЧАР! Нација ће га памтити по ВАЖНОМ ПРОЈЕКТУ!

Бивши амерички сенатор Ричард Лугар, аутор програма за пружање финансијске помоћи бившим совјетским републикама за расходовање нуклеарног оружја, умро је у 88. години у америчкој држави Вирџинији, наводи се у саопштењу објављеном на званичном сајту Центра “Лугар”.

Узрок смрти су компликације због хроничне запаљенске демијелинизирајуће полинеуропатије (ЦИДП), наводи Центар “Лугар”.

Ричард Лугар био је сенатор из Индијане од 1977. до 2013. године. Познат је по коауторству програма Нан-Лугар (заједно са Самјуелом Наном), у оквиру којег су Сједињене Америчке Државе помагале земљама бившег СССР-а у расходовању нуклеарног и хемијског оружја. Тај амерички политичар је 2013. године формирао и водио Центар “Лугар” у Вашингтону, који се бави оружјем за масовно уништење и другим глобалним питањима.

Укупно је током постојања програма уништено или повучено из употребе 7.610 нуклеарних бојевих глава, 902 интерконтиненталне балистичке ракете, 498 лансирних система, 191 покретни бацач балистичких ракета, 155 бомбардера, 906 ракета ваздух-земља са нуклеарним пуњењем, 492 морска лансера, 684 балистичке ракете базиране на подморницама, 33 подморнице способне за ношење нуклеарног оружја, као и 3.192.000 тона руског и албанског хемијског оружја.

Новцем тог програма такође је обезбеђен превоз нуклеарног оружја у 590 случајева, појачана и модернизована безбедност 24 складишта нуклеарног оружја, изграђено и опремљено 39 станица за праћење биолошких претњи.

Kао резултат програма Украјина, Kазахстан и Белорусија постале су ненуклеарне државе.

Према проценама, за 20 година постојања програма Русији је пружена помоћ у износу од око 5 милијарди долара.

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

Loading...
loading...