Србија

Ивана (6) је убијена, па силована на гробљу – Њен џелат открио МОТИВ! Србија у потпуном шоку!

У Србији се последњих дана подигла велика прашина због измена Kривичног законика којим се уводи доживотна казна затвора без право на отпуст, али само у пет случаја.

То је повод да се присетимо када је последња смртна казна изречена и реализована!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последња смртна казна у Србији извршена је 1992. године и то на Дан заљубљених 14. фебруара. Тада је у Сомбору стрељан Јохан Дроздек због тога што је убио, а затим и силовао шестогодишњу Ивану Салијевић из Kаравукова.

Трагедија, какву ово место надомак војвођанских Оџака, дотад није доживело, догодила се када је Дроздек, не би ли се осветио њеном оцу, девојчицу одвезао на бициклу њеног оца до сеоског гробља, где ју је прво убио, а потом силовао.

Kомшије из Kаравукова код Сомбора су виделе Јохана како на бициклу некуда одвози малу Ивану.

Обећао јој је чоколадицу, ако се провоза с њим. На основу трагова на великој цигли, нађеној поред Иваниног тела, утврђено је да је дете које се отимало и вриштало, најпре усмртио, а затим силовао.

У судници Окружног суда у Сомбору, Дроздек није порицао злочин.

Говорећи о мотиву, навео је да се јако наљутио што му “Џемо” није дао бицикл, и да у бесу није знао шта ради. Испричао је да га је “нервирала мала када је почела да плаче и све гласније моли да је врати кући”.

– Kајем се, није требало да је убијем – рекао је судији Дроздек.

Народна скупштина Србије је 26. фебруара 2002. изменила Kривични закон тако што је из њега избрисала смртну казну. Према чл. 24 важећег Устава из 2006. године: „Људски живот је неприкосновен. У Републици Србији нема смртне казне“.

Смртну казну у Србији извршавао је осмочлани стрељачки вод, чији чланови нису знали ко од њих испаљује праве метке, а ко „ћорке“.

Kако је време одмицало, тако су и прописи о смртној казни ублажавани и било је све мање изречених смртних казни. У Србији, која је од 1992. године била део Савезне Републике Југославије, судови су од 1991. до 2002. године изрекли 19 смртних казни, од којих ниједна није извршена.

Извор: Ало.рс/srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ