Свет

СПОНЗОР УКРАЈИНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА ШОКИРАО ЈАВНОСТ: Рат у Украјини је амерички, а не руски интерес!

Споноз новог председника Украјине бизнисмен Игор Коломојски изјавио је да је сукоб у Донбасу није инспирисан од Русије и било кога, већ да се ради о унутрашњем сукобу.

Он је додао да је сукоб само у интересу Америке која пружа војну помоћ властима Украјине и држи санкције против Русије, додавши да украјинске војнике обучавају западни војни инструктори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу недељнику „Новоје времја“ Коломојски тврди да се конфликт у Донбасу припремао двадесетак година, а посебно после 2004. године, у време сукоба председничких кандидата Виктора Јушченка и Виктора Јануковича који се претворио у „наранџасту револуцију“.

За време председничке кампање нови председник Владимир Зеленски више пута је споменуо да жели крај конфликта у Донбасу, али очигледно да нема контролу над армијом јер је отварање ватре у последње време постало још интензивније.

Пређашње руководство Украјине је било против свих који су сматрали да је у Донбасу „унутрашњи сукоб“. У јануару 2018. Украјина је донела закон у ком се каже да је Русија агресор у Донбасу и да је окупирала део територије Украјине. Порошенко је зато и одбијао директне преговоре са представницима Доњецке и Луганске области.

У интервјуу који је дао пред одлазак у Италију, Путин је рекао да је могућ његов сусрет са Зеленским ако он почне да испуњава Минске мировне договоре.

Један број политиколога у Кијеву сматра да је ова изненадна критика америчке политике у Украјини од стране Коломојског резултат његове љутње према Вашингтону који је поручио Зеленском да тај олигарх, који има и држављанство Израела, не може бити на било каквој функцији у Украјини.

Наводно, главни циљ Коломојског је да врати имовину коју му је отео и национализовао Порошенко.

Питање је какав ће став заузети Зеленски, којег је пре избора Порошенко називао марионетом Коломојског. Пре или касније председник Украјине ће морати да преговара са представницима Доњецке и Луганске области јер силом није реално вратити те територије. А што се тиче Крима, у Москви понављају да је то питање заувек решено.

Извор: Курур

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ