Србија

УДАР НА СРБИЈУ! ТАЈКУНИ ИЗАЗИВАЈУ ИНФЛАЦИЈУ: Хоће да дигну цену струје!

Фото: јутјуб

Комисија за заштиту конкуренције, коју води Милоје Обрадовић, ради у интересу тајкуна, а на штету „Електропривреде Србија“, па самим тим и на штету грађана Србије, открива Курир!

Комисија, наводи извор нашег листа, упорно доноси решења да је ЕПС Дистрибуција злоупотребила наводну доминантност на тржишту, а крајњи циљ ових суманутих одлука јесте отварање простора за тајкунске фирме које се баве трговином струје и њихово богаћење на рачун грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подли план

Поменуте фирме, додаје наш саговорник, желе да буду заступљеније на српском тржишту, те зато све време на све начине лобирају за поскупљење струје како би касније згрнули високе суме новца. То би, међутим, нанело велику штету грађанима, јер би им стањило новчанике, а то би довело и до инфлације.

– Некоме очигледно не одговара што грађани Србије плаћају најнижу цену струје у Европи, а јасно је и коме. Тајкуни који тргују струјом желе већи удео колача на тржишту, па се боре на све начине да до тога и дође. Тиме би били оштећени пре свега грађани, јер се тајкуни залажу за повећање цене електричне енергије. Таква мера би, готово по аутоматизму, изазвала дивљање цена на тржишту и инфлацију – објашњава наш извор и закључује:

– Ако Комисија упорно оптужује ЕПС за наводно доминантан положај на тржишту, она ради директно у корист тајкуна, а на штету нас потрошача. Грађани би овде извукли дебљи крај, јер би све ово довело до нижег стандарда.

Драконске казне

Комисија за заштиту конкуренције је први пут покренула поступак испитивања повреде конкуренције против ЕПС Дистрибуције 2016. и у експресном поступку, за само пет месеци, донела решење да се ово предузеће казни са 330 милиона динара. ЕПС Дистрибуција је након тога уложила жалбу Врховном касационом суду и Управном суду. Управни суд је после поновног одлучивања донео пресуду којом је у целости поништио решење Комисије и одлучио да се ЕПС Дистрибуцији врати свих 330 милиона динара, али и 35 милиона затезне камате. Управни суд је такође Комисији вратио на поновни поступак предмет везан за ЕПС Дистрибуцију. У новом поступку Комисија је поново донела решење о кажњавању ЕПС Дистрибуције, али је казну знатно повећала – на 412 милиона динара, што је највећа глоба коју је икада изрекла.

Верољуб Арсић

ДРЖАВА РАДИ ЗА ГРАЂАНЕ

Члан скупштинског Одбора за финансије Верољуб Арсић поручује да никакви притисци неће утицати на државу приликом одлучивања о цени струје.

– О цени струје одлучује Влада Србије, која се руководи искључиво интересима грађана. Без обзира на притиске, Влада ће доносити одлуке које су искључиво у интересу становништва и ЕПС – каже Арсић за Курир.

Скандалозно

КОМИСИЈА ПРИЗНАЛА НЕЗАВИСНО КОСОВО

Скандалозно је да је Комисија за заштиту конкуренције у поступцима које је покретала у случају против ЕПС као географско тржиште одредила Србију, али без Косова и Метохије. На тај начин је као независни орган Србије индиректно и директно признала да КиМ није у саставу државе Србије.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ