Србија

Ту где је он прошао Србима се ГУБИО СВАКИ ТРАГ!

Фото: јутјуб

Томор Морина, припадник ОВК који је ухапшен у Северној Македонији по потерници Србије, осумњичен је да је са још девет особа, чланова војне полиције ОВК, у периоду од јануара до јуна 1999. године на територији Општине Ђаковица злостављао, мучио и убијао више српских породица, сазнаје „Блиц“.

Према информацијама до којих смо дошли, Морина се терети да је заједно са деветорицом припадника војне полиције ОВК, такозване групе ЦИПАП, учинио ратне злочине против цивилног становништва, у периоду од јануара до јуна 1999. године. Поред осталог, терети за убиства, мучења и нечовечна поступања према цивилном становништву и појединим цивилним лицима, противзаконита затварања појединих лица, пљачкање имовине…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Некадашњи припадник ОВК се, такође сумњичи за упаде у куће, одузимање драгоцености, претњу аутоматским пушкама, лишавање слободе и затварање припадника српске националности.

Која је конкретно улога била Морине у иживљавању над Србима у Ђаковици, а која осталих припадника ОВК за сада није у потпуности познато. Оно што је чињеница јесте да је у тортури коју су Срби у овом месту трпели пуних шест месеци живот изгубило најмање четири особа. Код петоро се губи сваки траг, а њихова тела до данашњег дана нису пронађена.

Како сазнаје “Блиц” више догађаја из 1999. године везују се за име ухапшеног Морине.

– Неутврђеног дана јуна 1999. године Морина и још деветоро припадника ОВК опљачкали су кућу мушкарца српске националности. Они су га више од четири дана тукли дрвеним моткама, бејзбол и гуменим палицама и секли делове његовог тела. Иживљавање над њим окончано је његовим убиством – каже извор “Блица” упознат са случајем.

– Морина се сумњичи да је са другим терористима, неутврђеног дана јуна 1999. године учествовао и у убиству једне конобарице, тако што су јој одсекли главу – каже извор “Блица”.

Након тог убиства, они су, почев од 10. јуна 1999. године станаре зграде неалбанске националности у Ђаковици држали данима затворене у згради.

– Они су тако саборцима омогућили да у зграду улазе, малтретирају станаре, пљачкају њихове станове, од чега су једног и стрељали – објашњава наш саговорник.

Према његовим речима, након вишедневне тортуре Морина и његови саучесници, неутврђеног дана средином јуна 1999. године, уз присилу оружјем извели чланове три породице из ове зграде.

– Они су их натерали да изађу из зграде у којој су живели, а потом да уђу у камион. После овога, њима се губи сваки траг – каже наш саговорник. Б. Богосав

Министарство правде: Тражићемо изручење

Како за “Блиц” кажу у Министарство правде Србије, ова институција званично је обавештена о лишењу слободе Томора Морине од стране власти Северне Македоније.

– Министарство правде ће упутити захтев за изручење Морине Србији – наводе у овом Министарству.

Извор: Блиц

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ