Србија

Полиција их туче, пљачка, а тело им је у модрицама!

ББЦ је објавио видео-репортажу о понашању хрватских полицајаца према мигрантима под насловом „Претучени и опљачкани – како хрватска полиција чува своје границе“.

На почетку снимка приказан је прелаз Маљевац на хрватско-босанској граници, коју на хиљаде миграната покушава да пређе како би се домогли ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, како се наводи, многи од њих буду ухваћени и протерани назад у БиХ, а на снимку су приказани мигранти који показују модрице и ожиљке на телу и говоре: „Хрватска. Полиција.“

Градоначелник Бихаћа Сухрет Фазлић видео је, како је испричао, да хрватска полиција изводи „пусхбацк“ (протеривање) миграната у шуми на територију БиХ.

Он је испричао да је рекао хрватским полицајцима да је незаконито то што раде, а да су му они рекли да им је тако наређено и да није на њима да о томе расправљају.

Прошле зиме активисти су поставили камере на неке путеве и успели су да сниме неколико „пусхбацк“-ова.

На снимку је и неименовани хрватски полицајац који је рекао да је направио три „пусхбацк“-а.

Неки мигранти тврде да су им хрватски полицајци украли сав њихов новац и уништили мобилне.

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић је посетила недавно то подручје на граници Хрватске и БиХ и рекла да је „нормално“ да неко ко се провлачи кроз тај терен има модрице и огреботине и истакла да хрватски полицајци нису користили силу већ само ниво силе прописан хрватским и европским законима.

Отприлике је 20.000 миграната дошло је овим путем прошле године, а око 5.000 их је још увек у БиХ и покушавају да уђу у ЕУ, навео је ББЦ.

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ