Србија

СЛЕТЕО АВИОН ИЗ ПРИШТИНЕ: У згради Генералног секретаријата опсадно стање! Иду код Вучића лично!

Авион би сваког часа требало да слети на београдски аеродром.

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у згради Генералног секретаријата са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре доласка у Београд, сенатори, демократа Крис Марфи и републиканац Рон Џонсон, посетили су Приштину

Тамо су се, према писању приштинског Зерија, заложили да се одблокира дијалог Београда и Приштине, и оценили да је дијалог кључан за будућност целог Западног Балкана!

Такође, из Приштине су поручили да договор с Београдом подразумева решавање „тешких питања“, и да је за то потребно жртвовање и напоран рад.

„Када је у питању дијалог, укључена су и тешка решења. Настављамо пут Београда ради састанка с (председником Србије Александром) Вучићем. Очекујемо да ће дијалог бити плодоносан. Надамо се да ће обе стране схватити да је потребно жртвовање како би се могли нормализовати односи између ове две државе. Споразум између Косова и Србије резултираће успешним економским и политичким развојем. Имамо јасну поруку за Београд као што смо је имали овде на Косову“, рекао је сенатор Марфи.

„Овде смо да пружимо подршку косовском народу и да наставимо пријатељство двеју земаља. Видимо да за Косово постоји будућност, желимо мир, сигурност и развој ове земље. Све то се постиже с новом владом која поштује владавину закона. У међувремену, постизање споразума са Србијом је кључ који откључава будућност. Због тога смо овде да подржимо народ Косова и Србије, да их видимо успешним“, рекао је Џонсон.

Зери.инфо је пренео да су се Џонсон и Марфи састали са свим лидерима политичких странака и институција на Косову – доскорашњи премијер Рамуш Харадинај, председник привремених институција Хашим Тачи, лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа, лидер Социјалдемократске партије Шпенд Ахмети, шеф Покрета Самооопредељење Аљбин Курти, Мимоза Кусари из Алтернативе и Беџет Пацоли из Алијансе за ново Косово.

Састанку је, како наводи Зери, присуствовао и Ненад Рашић, лидер Прогресивно демократске странке и недавно формиране коалиције Слобода.

Поводом посете америчких конгресмена Приштини, председник Србије каже да не мисли да се много мења у америчком ставу када је Косово у питању, нити Србија може на то да утиче.

„Америка је велика сила, то су тактички односи да се говори да притисак мора да буде и на једној и на другој страни“, додао је Вучић.

Он је подсетио да САД подржавају независност Косова и истакао да је не Србији да извуче највише што може, а изгуби најмање што мора.

„Наша позиција није лака и неће бити нимало лака“, оценио је председник.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ