Идвајамо Србија

АЛБАНЦИ У ПАНИЦИ! Још десет држава повлаче признање Косова

Фото: Јутјуб

У процес отпризнавања косовске државности ускоро ће ући још десет држава, тврде албански политичари који имају тајни списак свих земља које ће им окренути леђа.

Да приштински страх није неоснован, отворено је рекао Земан. Чим је крочио у Београд, чешки председник је без увијања рекао:

– Волим Србе, али не волим Косово.

Одмах затим, на заједничкој конференцији за новинаре са српским колегом Александром Вучићем председник Чешке додатно је заоштрио став према Приштини поручивши да лажна држава Косово, коју предводе ратни злочинци, не би требало да буде део заједнице демократских земаља.

Извори Српског телеграфа из врха приштинске власти блиски Рамушу Харадинају тврде да је повлачење признања Косова од стране земаља најцрњи могући сценарио, од ког су стрепели.

О страху од губљења државности прошлог петка је говорио и Енвер Хоџај, заменик одлазећег премијера владе такозване државе Косово Рамуша Харадинаја.

– Постоји 13 земаља које су повукле признање. Једном морамо схватити карактер нашег држављанства. Да смо чланица УН, признање би било универзално. У овој ситуацији, када земља призна Косово, морају да се успоставе дипломатски односи. Постоје неке истине које су болне – рекао је Хоџај, заменик премијера владе такозване државе Косово.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић у изјави за Српски телеграф каже да иако је у овом тренутку чињенично стање да Чешка неће повући признање, неке околности се ипак мењају нама у прилог:

До пре две године није се могло ни замислити, а камоли очекивати да ће нека земља ЕУ повући признање Косова. Уз европске државе, оправдано је очекивати да ће тренд повлачења признања наставити неке скоро осамостаљене острвске земље, које су раније под притиском САД морале да признају самосталност Косова.

– Тежиште је сада на Европи, озбиљне структуре преиспитују свој став. Земанова изјава није безначајна јер је Чешка чланица НАТО и ЕУ и он лично има подршку опозиције и заступа већинско мишљење чешког народа.

Према његовим речима, Европа има проблем и у Шпанији са Каталонијом и сад свака земља, без обзира на то што је признала Косово под притиском или својевољно у датом тренутку, разматра шта може њој да се деси.

ОНИ ОКРЕЋУ ЛЕЂА ПРИШТИНИ

ФРАНЦУСКА

Француски председник Емануел Макрон показао је да му је доста јавашлука из Приштине када је на недавном самиту у Берлину жестоко реаговао на задрти став тадашњег премијера Рамуша Харадинаја о таксама према Србији. Он је тада поменуо да ће заоштрити политику према Приштини, што би могло да резултира повлачењем признања. С друге стране, уколико у будућности на власт дође Марин ле Пен, ситуација око повлачења косовске независности биће још извеснија.

ИТАЛИЈА

Дојучерашњи вицепремијер и министар унутрашњих послова Италије Матео Салвини остао је без мандата у новој влади Ђузепеа Контеа, наговестивши да је Италија спремна на нагло скретање удесно. Уколико Салвини поново дође на власт, једна од првих спољнополитичких одлука била би укидање подршке самосталности Косова.

МАЂАРСКА

Српски председник Александар Вучић о премијеру Мађарске Виктору Орбану говори као о великом пријатељу Србије, ког је приликом недавног сусрета у Будимпешти замолио да нашој држави помогне по питању Косова. Да је Мађарска врло близу промене става, говори и то што је гласала против уласка Косова у Интерпол.

ЧЕШКА

Председник Чешке Милош Земан изјавио је да би једног дана његова земља могла да опозове признање независности Косова јер, како је навео, ратни злочинци не би требало да предводе било коју земљу у Европи.

ЕГИПАТ

Египат се налази на листи држава које су признале независност Косова, али то признање сматра замрзнутим. То значи да, осим декларативног прихватања косовске независности, Египат никада није гласао и убудуће неће гласати за пријем Косова у међународне институције. Како ствари стоје, ова држава ускоро би могла да буде на списку оних који су променили одлуку.

ГАНА И ТАНЗАНИЈА

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић је у мају ове године на афричкој турнеји посетио осам држава – Тунис, Конго и Мадагаскар, који не признају Косово, и Сомалију, Того, Танзанију, Гану и Есватини. Пратећи Дачићеве посете, можда би Гана и Танзанија следеће године могле такође да пониште одлуку.

СОМАЛИЈА

Сомалија се суочава са сличним проблемом, као и Србија јер је на северу земље пре скоро 30 година независност прогласио Сомалиленд, територија коју до сада ниједна држава у свету није признала.

АНТИГВА И БАРБУДА И БАРБАДОС

Две мале карипске државе налазе се у истом архипелагу у којем су Доминика и Гренада, а које су већ повукле признање Косова у протекле две године. Очекивања су да ће Антигва и Барбуда, као и Барбадос, који је последњи признао шиптарску државу, преиначити одлуку у блиској будућности.

 

Извор: Република.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ