Србија

Усвојен нови закон: Ово више не смете да радите …

Београд — Посланици Скупштине Србије усвојили су у среду измене и допуне Закона о путним исправама, са 132 гласова „за“.

Једна од новина је да се пасош може издати с краћим роком важења од до сада утврђених 10 година, ако надлежни суд, односно јавни тужилац то дозволи у случајевима утврђеним законом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новина је и да ће шест месеци пре истека пасоша грађани моћи да поднесу захтев за издавање новог, а када је у питању проглашавање пасоша неважећим, то од сада треба да се уради само на сајту МУП-а, односно више не треба да се оглашава у „Службеном гласнику“.

Према изменама и допунама, деци млађој од три године живота пасош се издаје с роком важења од три године, а деци узраста од три до 14 година с роком важења од пет година, док се лицима којима се из објективних разлога привременог карактера не могу узети отиси прстију пасош издаје с роком важења од годину дана, а ако се отисци прстију не могу узети трајно, пасош се издаје с роком од 10 година.

Изменама и допунама је утврђено и да особама које у периоду од пет година изгубе или оштете два или више пасоша, нови пасош се издаје с роком важења од годину дана, осим када лице има регулисан боравак у иностранству на период дужи од годину дана.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, образлажући предложене измене и допуне, казао је да је њихов циљ поједностављивање процедура и ефикасније остваривање права грађана.

„Грађани ће имати могућност да затраже издавање новог пасоша шест или више месеци пре истека тог документа, како би могли несметано да путују у земље које имају прописе да вам пасош мора важити још три или више месеци од датума изласка из те земље”, рекао је Стефановић.

Када је у питању оглашавање неважења пасоша, Стефановић је навео да се новинама избегавају досадашњи трошкови огласа.

„Важећи закон о путним исправама донет је 2007, измењен је 2014. године, а садашње измене резултат су праћења примене закона и жеља да грађани ефикасније остваре своја права“, додао је министар.

Посланици су данас усвојили и Закон о потврђивању Споразума о измени Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између Србије и Европске полицијске канцеларије. Потврдили су Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства за унутрашњу безбедност САД о унапређењу сарадње у циљу спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција.

Усвојен је и Закон о потврђивању Споразума између Србије и Агенције ЕУ за сарадњу у спровођењу закона о упућивању официра за везу, Закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Туниса о замени и коришћењу возачких дозвола.

Посланици су усвојили и Закон о потврђивању Споразума између влада Србије и Бугарске о сарадњи у области заштите од природних и изазваних катастрофа и Закон о потврђивању Споразума између влада учесница Црноморске економске сарадње о сарадњи у пружању помоћи у ванредним ситуацијама и хитном реаговању на природне и изазване катастрофе.

Такође, потврђен је Допунски протокол уз Споразум између влада учесница Црноморске економске сарадње о сарадњи у пружању помоћи у ванредним ситуацијама и хитном реаговању на природне и изазване катастрофе.

Образлажући међународне споразуме Стефановић је казао да Меморандум о разумевању између МУП-а Србије и Министарства за унутрашњу безбедност САД о унапређењу сарадње у циљу спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција, треба да допринесе заједничком циљу, односно борби против тероризма као директној претњи светској безбедности.

Када је у питању споразум са Европском полицијском канцеларијом, Стефановић је казао да он јача сарадњу у борби против међународног криминала.

На петој седници Другог редовног заседања усвојено је и да функцију председника Комисије за заштиту конкуренције обавља Небојша Перић, а за три члана Савета Комисије за заштиту конкуренције изабрани су Данијела Бокан, Мирослав Дјошић и Синишу Милошевић.

За члана Комисије за хартије од вредности изабрана је Марија Ђорђевић, а за члана Савета гувернера Народне банке Србије обновљен је мандат Николи Мартиновићу.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ