Србија

ЗАСТРАШУЈУЋЕ! Американци послали поруку Вучићу пред састанак са Путином: Добро пази шта радиш са…

Америчко министарство одбране у свом извештају констатовало да су односи Србије и Русије знатно ојачали последњих година, да наша војска има честе вежбе са Русима, а такође детаљно наводе и сву војну опрему коју смо купили од Моксве.

Саговорници оцењују да није нимало случајно што се овај амерички извештај појављује неколико дана уочи новог сусрета председника Србије Александра Вучића са шефом Русије Владимиром Путином у Сочију!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У извештају се наводи да је Србија „на западном Балкану најпопустљивије окружење када је реч о руском утицају“. Како истичу, билатерални односи Србије и Русије били су на знатно нижем нивоу пре доласка на власт СНС са Вучићем на челу 2012.

Све детаљно

– Након 2012. године, СНС је предузео кораке како би повећао војну сарадњу са Русијом – наводи се у извештају , у који је имао увид Радио Слободна Европа.

Пентагон оцењује да је та сарадња резултирала потписивањем уговора о стратешкој сарадњи у новембру 2013, као и да једино Србија на западном Балкану има потписане уговоре о сарадњи у области безбедности.

Наглашава се и да једино Србија учествује у заједничким војним вежбама са Русијом, најмање два пута годишње од 2014. године, као и да благонаколно гледа на помоћ приликом набавке војне опреме. Занимљиво је да се подсећа да су прослава Дана Војске Србије и војна парада померени 2014. како би Путин могао да присуствује догађају.

Када је реч о куповини наоружања и опреме, наводи се да је од 2012. једино Србија на западном Балкану набављала руско наоружање и опрему, чији износ премашује милион долара. Детаљно се наводе све куповине, међу којима је и набавка 2016. два хеликоптера „ми-17“, вредних 25 милиона долара.

Бирају тајминг

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић оцењује да САД пажљиво бирају тајминг, те да сада упозоравају Вучића пред пут у Русију. Сматра да проамерички медији нимало случајно поново актуелизују извештај САД из маја како би подсетили на став САД. Како каже, ово је упозорење и порука Београду: „Пазите шта радите“!

– Забрињава их долазак противракетног система С-400, као и набавка ракетних система „Панцир“. Србија је 2007. прогласила војну неутралност, сарађује са Истоком и Западом, али статистика каже да по броју вежби више сарађује са НАТО. Исток и Запад толеришу ту самопрокламовану војну неутралност, али упозоравају када мисле да је нарушен баланс неутралности. Таква упозорења добијали смо и из Москве.

Извор: Srbijadanas.com/ Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ