loading...
Србија

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ВОЗАЧЕ: Нови закон ступа на снагу: Ако ово урадите следи вам до 60 дана затвора!

Оштре санкције за возаче који не зауставе возило на знак или наредбу овлашћеног полицијског службеника

У Црној Гори је данас ступио на снагу измењени Закон о безбедности саобраћаја на путевима који за најтеже саобраћајне прекршаје предвиђа искључиво затворске казне од 15 до 60 дана.

То важи за возаче који управљају возилом под дејством алкохола у концентрацији од 2г/кг или већој, који су под утицајем опојних дрога или других психоактивних супстанци и који се у насељу крећу брзином која је за 70 километара на сат и више већа од дозвољене брзине или ван насеља брзином која је за 90 км/х већа од дозвољене.

Затворска казна од 15 до 60 дана биће изречена особама која управљају возилом за време трајања мере забране управљања или ограничавања права на управљање моторним возилом и који не зауставе возило на знак или наредбу овлашћеног полицијског службеника.

– То се односи и на особе који одбију да се подвргну испитивању помоћу одговарајућих средстава и апарата (алкометар, дрога тест и др.) ради провере присуства алкохола у организму или постојања знакова алкохолне поремећености или дејства опојних дрога – каже се у саопштењу Управе полиције.

Наводи се да ће се, у складу са новим законским решењем, према возачима који су починили прекршај предузимати мере на основу сакупљених казнених бодова, који се воде у Прекршајној евиденцији, а на основу решења судова за прекршаје или коначних прекршајних налога.

Из Закона је брисана одредба о физичком одзимању возачке дозволе на месту прекршаја, већ ће се ограничавање права на управљање моторним возилом евидентирати у посебној евиденцији, о чему ће возачи добијати решење.

– На исти начин биће реализоване и заштитне мере забране управљања моторним возилом, изречене од судова за прекршаје или изречене коначним прекршајним налогом – каже се у саопштењу.

Из полиције подсећају да је циљ измена Закона, побољшање безбедности свих учесника у саобраћају и смањење броја саобраћајних незгода са најтежим последицама.

 

Извор: Танјуг

Loading...
loading...