Свет

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ: Ердоган тражи помоћ од НАТО за одбрану земље

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган састао се у Бриселу с генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и том приликом затражио већу помоћ Алијансе како би Турска одбранила границу са Сиријом.

„Тражили смо додатну помоћ НАТО – за одбрану границе са Сиријом и у вези са изазовом који представљају мигранти“, рекао је Ердоган новинарима после састанка са шефом НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да Турска тражи „конкретну подршку“ од савезника и додао да је његова земља једина сила НАТО која се девет година бори против претњи у Сирији, као што је Даеш и да су њени војници гинули.

„Ситуација у Сирији прети Европи. Ниједна земља Европе нема право да равнодушно гледа на хуманитарну драму у Сирији. Очекујемо од НАТО солидарност и додатну помоћ“, рекао је он.

Ердоган се састао са Столтенбергом само неколико дана након што је у Москви с руским председником Владимиром Путином усагласио документ о примирју у сиријској провинцији Идлибу.

Он је, у међувремену, рекао да че Анкара, ако Русија не испуни обећања постигнута у оквиру споразума у Москви, поново покренути војне операције у Идлибу, пренела је телевизија „НТВ”.
„Ако обећања дата у оквиру преговора у Москви не буду одржана, задржавамо право да самостално и сопственим снагама очистимо ове територије”, изјавио је Ердоган.

Извор: sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ