Здравље

ГРАЂАНИ КОРИСТИТЕ ОВЕ НАМИРНИЦЕ! Вирус вам неће моћи ништа!

Брига о имуном систему кључна је за здравље, и представља одбрану тела од болести. Имунитет се разликује код сваког човека. Да би смо га ојачали, и остали здрави, у борби са вирусима који су изазивачи различитих болести, неопходно је да га надградимо. Наравно, постоје различити начини, по препорукама лекара.

Имунитет представља природну способност организма да се избори са спољашњим негативним утицајима. Имунитет не зависи само од једног изолованог фактора нити може да се побољша са само једном променом у животном стилу. За почетак треба знати са чим располажемо, шта је наше имуно оружје. Имунитет има слабе тачке, јер не препознаје неке од нападача.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Правилна исхрана, један је од најбољих начина да ојачамо имунитет и то препознаје све већи број људи.

Какао

Какао садржи велику количину минерала и фитонутријената, од којих су флавалноли најпознатији. Садржи бакар, магнезијум, калијум, манган, хром и цинк, у количини која задовољава од 20 до 60 посто дневне потребе.

Толико различитих минерала у овој количини није лако унети природним путем, чак ни са доста воћа и поврћа, а какао то омогућава са само две, три кашике дневно, кажу нутриционисти. Дневне потребе се могу задовољити кроз напитке, чоколаде, колаче, шејкове…

Антиоксиданси

Један од најјачих је витамин Ц који стимулише имуни систем тако што смањује утицај слободних радикала. Сматра се једним од најважнијих за превенцију болести, и смањује оштећење ћелија када је болест већ у телу. Има га у воћу и поврћу, и као суплемент.

Важан антиоксиданс је витамин Е који успорава симптоме старења и јача ћелије у организму, које се боре против инфекција. Људи који конзумирају храну богату витамином Е, или узимају суплементе, имају додатно оружје против бактерија и вируса.

Добри извори витамина Е су биљна уља и храна од целог зрна жита. Каротеноиди су антиоксиданси који помажу у јачању имунитета, утичући на производњу лимфоцита, а они су важни у борби против инфекција. Најбољи извор каротеноида су црвено, жуто и наранџасто воће и поврће (шаргарепа, парадајз, бундева).

Четири важна бета-каротеноида су бета-каротен, ликопен, лутеин и зеаксантин, који штите организам од настанка болести.

Важност довољног уноса минерала

Имуни систем добија снагу и из минерала, који су неопходни за стварање ћелија у организму, а један од њих је цинк, који утиче на повећање броја одбрамбених ћелија – лимфоцита. Цинком су богати семе бундеве, црвено месо, зрна житарица, пшеничне клице.

Селен помаже у повећању броја антитела и стимулише развој одбрамбених ћелија. Ипак, са селеном не треба претеривати, па стално узимање високих доза суплемената селена није препоручљиво. Селен се налази у риби, зрну житарица, орасима.

Боравак у природи

Колико год је могуће, покушајте да проведете неко време у природи.

Много пута је доказано да боравак на отвореном, макар то била и градска оаза као што је парк, јача имунитет и смањује ризик од оболевања од одређених болести. Неки стручњаци овај механизам рада на јачању одбрамбеног система организма називају витамином Е.

Смањење стреса

Избегавајте стресне ситуације. Није лако, али потрудите се. Упркос томе што се свакодневно срећете са проблемима на послу или у породици, обезбедите себи макар пола сата за медитирање или једноставно, боравак у миру и тишини, односно „сами са собом“. У борби против стреса, доказано је, помаже и вежбање.

Уколико осетите да имате проблем са падом имунитета, свакако је препорука да консултујете лекара и да не користите суплементе на своју руку и без стручне препоруке.

 

Извор: Информер.рс/РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ