Здравље

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ О КОРОНА ВИРУСУ! Ако имате ове симптоме, одмах се јавите лекару!

Стандардне препоруке за спречавање ширења инфекције укључују појачану хигијену руку, прекривање уста и носа приликом кашљања и кијања, темељно кување меса и јаја.

Корона вируси (ЦоВ) су велика породица вируса који изазивају болести у распону од благе прехладе до тежих респираторних болести, попут познатог блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС-ЦоВ) и тешког акутног респираторног синдрома (САРС-ЦоВ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред ових познатих корона вируса, тренутно се у Кини појавио нови корона вирус (2019-нЦоВ) који је добио назив ЦОВИД-19. То је сој који раније није идентификован код људи.

Корона вируси су зоонозе, што значи да се могу пренети са животиња на људе.

Још увек се не зна која је животиња изазвала епидемију новог корона вируса ЦОВИД-19, али је детаљним истраживањима утврђено да су САРС и МЕРС пренети са животиња на људе. Потврђено је да су се људи заразили САРС-ом преко цибетки, а МЕРС-ом преко камила.

Постоји неколико познатих корона вируса који циркулишу само код животиња и нису се пренели на људе.

Знакови, симптоми инфекције корона вирусом укључују респираторне симптоме попут температуре, сувог кашаља и отежаног дисања. У тежим случајевима инфекције, може доћи до упале плућа, јаког акутног респираторног синдрома, а у појединим случајевима долази до отказивање бубрега и смрти.

Обично инфекција прво започиње температуром, а затим сувим кашљем.

ЦОВИД-19 ретко изазива цурење из носа, кијање, или болно грло (ови симптоми су примећени само код око 5% пацијената). Бол у грлу, кијање и запушен нос, најчешћи су симптоми прехладе и респираторних инфекција изазваних другим вирусима.

Такође, код малог броја оболелих су забележени, поред високе температуре, симптоми попут главобоље и дијареје (< од 5% пацијената).

Стандардне препоруке за спречавање ширења инфекције укључују појачану хигијену руку, прекривање уста и носа приликом кашљања и кијања, темељно кување меса и јаја.

Избегавајте близак контакт са свима који показују симптоме респираторних инфекција као што су кашаљ и кијање. Такође, избегавајте боравак у просторијама где је присутан велики број људи.

Вирус је физички велики, тежак и зато не лебди него пада. На рукама се задржава 5-10 мин, на оделу и тканинама пар сати, на металу (браве и сл.) и до 12 сати. Неотпоран на температуре више од 23 степена Ц. Зато треба прати руке топлом водом, излагати се сунцу, прати гардеробу и луфтирати на сунцу.

Зато што је велики не пролази лако кроз заштитне маске (носити маске!) Период од 5 до 10 мин, колико се вирус задрзава на рукама, је дуг, јер за то време може да се једе, дира нос, очи, уста… Зато често прати руке топлом водом. Наравно, избегавати гужве, боравак у малим просторијама. Прво се насељава у носу и грлу, гребуцка, дражи. Не изазива секрецију из носа (вазно за диференцирање у односу на друге вирусне инфекције!) Док је ту, пити топле напитке, топлу воду, не користити хладно и лед. Испирати грло (предлог Бетадине за грло), да се покуша да не сиђе доле. Овде се и кашље, суво, надразајно, без секрета. Нема температуре. Ово траје 2-4 дана. Дакле, најважније, НЕМА СЕКРЕТА ИЗ НОСА НИ ИСПЉУВКА.

Након тога, после 5-6 дана, вирус може да сиђе у плућа и тада се јавља повишена температура. Температура, сув кашаљ и плитак дах (тешко дисање) су знак да је вирус у плућима. Кључно је да се то спречи. Безбедна раздаљина од зараженог је више 3м.

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ