Србија

„Затварати школе када нема апсолутног ризика је пуцањ у празно“ (ВИДЕО)

Епидемиолог Предраг Кон истакао је да би затварање школа у време када нема апсолутног ризика погрешан потез и пуцањ у празно.

„Донети одлуку да се школе наставе је можда много теже него да прекину са радом. Ако узимамо у обзир ризик, онда могу да кажем да затварати школе у време кад апсолутног ризика нема да се ореноси вирус је погрешан потез и пуцањ у празно“, рекао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог је рекао да мора да се размишља да се адаптирају радови и прати епидемија.

„Морамо да схватимо да је овај вирус ушао код нас и да ће се он природно ширити и преносити“, упозорио је он.

Како је казао, за недељу дана нема скока броја заражених.

„Битно је да што пре успоставимо надзор на дневном нивоу над свим узрастима. Подаци су да имамо и даље потпуно мирну ситуацију по питању респираторних инфекција и обољења налик грипу. Све то даје наду за опримизам“, казао је Кон.

Кон је објаснио да су окупљања забрањена због могућности ширења вируса.

„На отвореном простору то није исто као у затвореном, тиме се руководила струка када је давала тај предлог. Прославе су добре, али начелно прославе у овом периоду од два месеца испред нас и окупљања људи не само везано за спорт већ чак и окупљања у кафићима треба свести на што је могуће мању меру“, рекао је Кон.

Он је додао да је на метар растојања безбедна удаљеност.

Кон је рекао да је ситуација за сада мирна, све што се буде појављивало ми ћемо приписивати коронавирусу.

„Ако нема никаквих померања у свим акутим респираторним инфекцијама онда је та мера бесмислена и не доноси никакве резултате“, рекао је Кон.

„Да смо затворили школе била би далеко већа штета него корист, зато стојим иза одлуке која је донета. Што се тиче старијих и ризика, она се посебно процењује“, рекао је он и закључио да доноси „најисправнију одлуку“.

Кон је коментарисао молбу Србије својим грађанима да не долазе у земљу током епидемије, па је казао да је у питању молба, те да нико не може да забрани грађанима Србије да дођу у своју земљу.

„Решење о обавезној изолацији и заштитној изолацији се доноси уз решење инспекције и сам тај папир решења има своју тежину. Тој особи није дозвољено да се потпуно слободно креће и заражава неког“, рекао је Кон и опоменуо да би у складу са законом та особа сносила одговорност.

Извор: Б92

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ