Свет

ИНДИЈА ИМА ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ, СПРЕМА СЕ МАСОВНА ПРОИЗВОДЊА: Користио се и раније против вируса, а ево како делује

Индијски произвођач фармацеутских састојака „Ласа суперџенерикс“ саопштио је да је покренуо сарадњу са Институтом за хемијску технологију из Мумбаија како би започели рад на фавипиравиру, експерименталном леку против новог коронавируса.

„Свим заједничким снагама напорно радимо на истраживању фавипиравира, антивирусног лека који има доста потенцијала у борби против широког спектра вируса. Предузећемо све потребне кораке да бисмо добили дозволу од индијске Агенције за контролу лекова, као би се лек нашао на индијском тржишту што пре“, рекао је доктор Омкар Херлекар, председник извршног одбора компаније „Ласа суперџенерикс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фавипиравир је антивирални лек широког спектра који је прво развила јапанска компанија „Тојама хемикал“ против РНА вируса, попут грипа, жуте грознице, еболе, норовируса и ентеровируса.

У Индији овај лек није заштићен ниједним патентом.

20. фебруара, пекиншка компанија „Сихуан фармасутикал холдингс“ почела је тестирање лека на пацијентима зараженим коронавирусом. Слично се ради у Јапану и Јужној Кореји.

Доктор Херлекар каже да се чекају подаци клиничких испитивања у Кини, а чим их добију, за око 2 недеље, „Ласа“ ће почети са студијама биолошке расположивости и биоеквивалентности пре него што буде тражила дозволу да се лек нађе на индијском тржишту.

Како преносе страни медији, Кина жели да фавипиравир унесе у своју званичну листу лекова против цовид-19 јер је прошао клиничка испитивања са одличним резултатима и без значајних нуспојава.

Како се наводи, истраживања су показала да су се пацијенти лечени фавипиравиром брже опорављали, посебно њихова плућа.

Трећа државна болница у Шенжену је спровела истраживање над 80 пацијената, а 35 је примило овај лек. Резултати су показали да су они који су примили лек кроз 4 дана били негативни на коронавирус, док је осталима било потребно 11 дана.

Пацијентима који су примали фавипиравир плућна слика се поправила за 91.43 одсто, у односу на 62 одсто оних који нису били део те групе.

Слично је показало и истраживање над 120 пацијената болнице Жонгнан Универзитета у Вухану.

Одређене фармацеутске компаније су већ добиле дозволе за масовну производњу овог лека у фебруару,а истраживачи су препоручили да лек треба да буде део терапије што пре.

Извор: Курир.рс/China daily/Moneycontrol.com/Yicaiglobal

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ