Свет

ХАОС У ЊУЈОРКУ! НА СВАКИХ 17 МИНУТА УМРЕ ЈЕДАН ЧОВЕК: Лекари кукају, ТРАМП ДОНЕО ОДЛУКУ!

Фото: Јутјуб

Њујорк је највеће жариште коронавируса у Сједињеним Америчким Државама. Заражено је 52.318 људи, што је скоро половина свих забележених случајева у Америци. Преминуле су 728 особе, а председник Трамп размишља да уведе карантин. Лекари се суочавају са недостатком заштитне опреме. У петак је у граду преминуло око 85 људи, што значи да у просеку један Њујорчанин умре сваких 17 минута.

Подсетимо, у САД је регистровано 111.115 особа заражених коронавирусом, а према последњим подацима, умрло је 1.842 људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На конференцији за медије, гувернер државе Њујорк Ендру Куомо је саопштио да је у Њујорку регистровано 7.681 новозаражених и још 209 смртних случајева због Ковида-19, који је до сада у свету однео више од 28.000 живота.

Могућ карантин у три државе

Заражено је 52.318 људи, што је скоро половина свих забележених случајева у Америци. Преминуле су 728 особе, а хоспитализовано је 7.328.

Куомо је рекао да се шпиц епидемије очекује за две до три недеље и да ће тада у болницама бити потребно 140.000 кревета.

Због епидемиолошке ситуације, председник Доналд Трамп је наговестио да разматра увођење карантина у савезним државама Њујорк, Њу Џерси и Конектикат.

Трамп је истакао да не жели то да уради, али да ће врло скоро можда бити неопходно.

Објаснио је да би то био карантин који би ограничио путовања, јер Њујорчани путују на Флориду, што, како је рекао, нико не жели.

Гувернер Куомо је рекао да са Трампом није разговарао о увођењу карантина.

– Нисмо водили такав разговор. Чак не знам ни шта то тачно значи – истакао је Куомо.

Стиже брод-болница „Цомфорт“

Због све већег броја заражених, брод-болница америчке војске „Цомфорт“ са 1.000 кревета је на путу за Њујорк и очекује се да ће у понедељак бити усидрен.

Брод је некада служио као нафтни танкер, потом је преуређен у пловећи ургентни трауматолошки центар за америчке војнике рањене током борбених дејстава, али ће током нове мисије у Њујорку бити цивилна болница.

Стар је скоро цео век има 1.100 медицинских радника, 12 операционих сала, одељења радиологије и интензивне неге, скенер, лабораторију и апотеку и у прошлости је био оперативан у ситуацијама сличним садашњој једино за време Првог светског рата и током пандемије шпанске грознице после њега.

Побуна медицинских сестара

Проблеме медицинским радницима ствара и недостатак опреме, па су медицинске сестре које се у Њујорку боре за пацијенте оболеле од коронавируса упутиле узнемирујући апел да им се обезбеди адекватна количина заштитне опреме, јер су, како су навеле, градски званичници изгубили контакт с реалношћу.

На конференцији за новинаре испред градске болнице „Јакоби“ медицинске сестре су тражиле да им се обезбеде маске и друга заштитна опрема.

Због коронавируса, померени су и унутарпартијски избори за председничке кандидате у Њујорку. Уместо 28, априла, како је било планирано, биће одржани 23. јуна.

Такође, продужен је и рок за пријаву пореза.

Извор: РТС/Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ