Србија

ДР НЕСТОРОВИЋ: Корона вирус има ОСАМ ПОДТИПОВА, овај агресивнији изгледа НИЈЕ ДОШАО ИЗ КИНЕ, него из

„Данас се догодило седам смртних исхода, што је посебно тешко лекарима који су били у непосредном контакту, али и свима нама који се бавимо овим послом. Онакав начин конференције, као данас (лекари су отишли три минута по саопштавању резултата) доживљавам као последњи позив за мотивацију нашим грађанима да нам помогну“, рекао је гостујући на РТС, примаријус др Предраг Кон, епидемиолог и начелник јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље (ГЗЗЈЗ).

Међутим, без обзира на данашњи тежак дан, он је и даље умерени оптимиста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Зато што нисмо прескочили досадашњи максимим који смо већ имали, то је 131, и нисмо дуплирали број из дана у дан, то се нама није десило. Чини ми се да ћемо још једну недељу практично добити, али не онако као трећу, већ на вишем нивоу. Имамо више заражених, не можемо све конце да држимо под контролом и то је истина, али да смо успели са овим досадашњим мерама, то је несумњиво“, рекао је гостујући на РТС, примаријус др Предраг Кон, епидемиолог и начелник јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље.

Данас је најтежи дан за Србију, потврдили су многи стручњаци, зато што је за 24 сата преминуло 7 особа, чиме је број смртних случајева повећан на 23, а откривено је да је још 115 особа заражено корона вирусом, тако да је укупан број оболелих у Србији 900. Др Кон је обелоданио и неке статистичке податке.

– Данас је седам мушкараца умрло. Просечна старост преминулих мушкараца је нешто више од 58 година, а жена 73 године. Тачна места из којих су, не знам. Дакле, сада поново имамо двоструко већи број заражених мушкараца, мења се ситуација. На респираторима је 69 људи, јуче је било 62, они су у животном ризику. Тако да ми имамо озбиљну ситуацију, она се погошава. Али, без обзира на све то имамо доста успеха у овом сузбијању. И не желим да се то заборави. Имам уверење да ћемо изаћи из ове четврте недеље без тог наглог повећања, а онда ипак улазимо у пету, у тој и у шетој може да се очекује тај пораст. Имаћемо, нажалост и нових и тешких случајева, али ће систем опстати – рекао је др Кон.

Према речима др Бранимира Несторовића, у Србији нема скока броја заражених корона вирусом као у другим земљама, што је охрабрујуће.

– Имамо више него 10 пута мање смртних случајева него Италијани, дакле код нас су то мале бројке. Наравно, сваки људски живот је важан, али ми генерално немамо те скокове. Рецимо, у већини земља 33 одсто се повећава број оболелих сваки дан, у другим земљама 25 одсто. Ми немамо ни један ни други феномен. Имали смо тај скок са 30-40 на 80 заражених дневно, сада смо на 100, али немамо експоненцијални модел. То је добро докле год стојимо на стотинак дневно, а повећаће се број оболелих – рекао проф. др Бранимир Несторовић, начелник одељења за пулмологију и алергологију Универзитетске дечје болнице „Тиршова“.

Према истраживањима енгелске школе, напомиње др Несторовић, један инфицирани човек, ако се креће слободно, зарази 406 људи, а 25 ако је у кућној изолацији.

Др Кон је рекао да је тешко пронаћи људе који су били у контакту са зараженима.

– У самоизолацији их је 80.000 које полиција, на неки начин, контролише. Више од 9.000 људи је само у Београду под директним надзором, са решењем о надзору, можда и 14-15.000. Неки су под надзором, а неки у самоизолацији, то није исто. То је врло озбиљан посао. Када видимо бројку од 115 заражених, обично буде 25 контаката и сваки мора да се нађе и да се стави под самоизолацију. Имамо загушење у издавању резултата од тестирања, не добијамо одмах, већ накнадно. Постоје спискови, људи који се баве тиме и позивају. Имамо низ људи који су се нама јављали, па смо их ми као ГЗЗЈЗ стављали у здравствени надзор. И они су под надзором иако немају решење – истакао је др Кон.

На питање колико би нових случајева могло да буде забележено у наредне две недеље, Кон напомиње да то зависи од самог вируса и од фреквенције контаката.

– Продужење полицијског часа на 24 сата има свог смисла у оном тренутку када ширење вируса више не буде могло да се контролише. То је последња могућнст, „епидемиолошки лек“, то је „сламка спаса“. Не мислим да смо баш у таквој ситуацији. Две недеље у 24-рочасовном полицијском часу ако не буде контаката, вирус не може да преживи, не може да се пренесе. Током пандемије 2009. имали смо девет умрлих у једном дану, ситуација је већ једном доживљена, па се нису предузимале такве мере. То не значи да сам ја против ове мере, напротив, али то је одлука власти – објашњава епидемиолог.

Др Несторовић објашњава да има осам подтипова вируса корона.

– Тај „ел“ тип, агресивнији, изгледа није дошао из Кине већ у Италију преко Јужне Кореје. Тамо има и данас испод 100 смртних случајева, а Италија има око 10.000. Јужнокорејци поштују дисциплину иако није било ригорозних мера, они су близу проглашења краја епидемије попут Кине. Они апелују код људе да ако су заражени остану кућама, да перу руке, да се не друже. Не знам колико се код нас шета. Оно што ми се свиђа је да је мене три пута зауставила полиција док сам долазио у емисију. Зато су важне ове мере – рекоа је др Несторовић.

Он је напоменуо да људи морају да схвате да је ово ванредно стање и да се ради о нечему што се „нама никада раније није догодило“.

– Нисмо имали довољно података раније јер је епидемија била локализована у Кини, па је већина људи веровала да ће остати „кинески вирус“, да се неће пренети као што нису САРС и МЕРС. У почетку је била прича да он јако брзо мутира. Сада видим, изашао је неки рад из Сан Франциска, да корона вирус осам до десет пута спорије мутира од грипа. Он се не мења много, он је такав какав је. Већина компјутерских модела говорио ово што ми стално понављамо о петој и шестој недељи. По проласку тих недеља, вући ће се још пар недеља, али то више неће бити то, већина становништва ће имати колективни имунитет. Такође, потврђено је да када је 20 до 25 степени Целзијуса, вирус Ковид-19 јако губи на агресивности. Показује се сада да се шири на исти начин у Кини и да показује исту динамику. Они који су на респиратору, нажалост, 50 одсто је шанса да умру – објаснио је др Несторовић.

Важни телефони

Телефони епидемиолошке службе за све информације

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ