Србија

СРБИЈА У НЕВЕРИЦИ! Предраг Кон открио: Ево када ће се корона вратити!

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да није искључено да се други талас вируса врати и то јако интензивно и указао на нова жаришта у Србији.

Кон је казао да су људи били дициплиновани док су биле рестриктивне мере, а сада је све до питања нашег односа.

– Имате ситуацију да је у једном вртићу то кренуло, почело код једне особе која ради на одржавању хигијене и она је са три сараднице путовала и тако је дошло до заражавања. Срећом није било дужег контакта са децом и директног контакта дужег од 15 минута са васпитачицама, али су три васпитачице удаљене са посла – рекао је Кон.

Како је напоменуо, постоји и проблем због повратка 17.000 студената у Београд због испита, и потврдио је да се вирус појавио у студентском дому на Карабурми.

– Имате у Новом Пазару жариште након Бајрама и у Тутину. Појављују се жаришта и ми то све држимо под надзором, али спроводити тај надзор није једноставно. МИ сад имамо 250 контаката који су под надзором. Они су слободни људи, али из дана у дан се чујемо са њима и пратимо њихово стање – појаснио је Кон.

Према његовим речима, то што су мере укинуте не значи да не постоји никаква контрола.

– Ми се сатиремо од посла да нађемо контакте, а ви имате ситуацију да неко уопште не користи заштитна средства. Она су за хроничне болеснике и старије обавезујуће. Ако се овако настави, може да се деси да на томе инсистирам – казао је он.

Кон је додао да не можемо да се играмо са тим и да дозволимо да се вирус врати у неком интензивнијем таласу.

– Ако сте старија особа и морате да идете у продавницу, носите маску и немојте да прилазите некоме на метар – закључио је Кон.

Према његовим речима, повећање броја пацијената на респираторима показује да вирус није ослабио.

– Његов потенцијал преношења је ослабио, али то је везано за сезону. То је оно на шта ми и даље рачунамо, ми не можемо да дочекамо такво повећање као што је било у 5. и 6. недељи – рекао је он.

Кон је казао да је ситуација са студентима, домовима за старе, у време празника показала да је вирус жив и преносив.

– Нема алтернативе, ми морамо да се отворимо и да живимо, ако то не будемо урадили, нећемо имати средстава да очувамо здравствени систем. Ми смо исцрпели могућности везане за ванредно стање – казао је Кон.

Извор: Курир.рс/Прва.рс