Свет

СТИЖУ СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Ево када ће границе земаља ЕУ бити отворене за Србију

Европска комисија предложила је да се земље Западног Балкана нађу прве на листи земља којима ће од 1. јула бити дозвољен улазак у зону Шенгена.

Комесарка за унутрашње послове ЕУ Илва Јохансон каже да је ЕУ у ситуацији да од 1. јула постепено укида рестрикције на спољним границама ЕУ према трећим земљма које су у сличној или бољој епидемиолошкој ситуацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Данас почињемо са консултацијама за састављање листе земља којима ће бити дозвољен улазак у ЕУ. Европска комиисја предлаже да Западни Балкан буде на листи од 1. јула“, каже Јохансон.

У Европској комисији позвали су земље чланице ЕУ и чланице шенгенског простора да у понедељак 15. јуна укину контроле на унутрашњим границама у оквиру Шенгена, уведене у циљу сузбијања ширења пандемије ЦОВИД19.

„Епидемиолошка ситуација у целој ЕУ се убрзно побољшава. Европски центар за контролу и превенцију заразе оценио је да контроле на унутрашњим границама међу чланицам ЕУ нису ефикасан начин за борбу против ЦОВИД19“, наводи Јохансон.

Она додаје да се препоруке Европске комисије о рестрикцијама на спољним границама ЕУ за сва путовања која нису од суштинског занчаја завршавају 15. јуна, али да су земље чланице тражиле кратко продужење тих рестрикција.

„Сада је наша препорука да продужиио привремне рестрикције на путовања у ЕУ која нису од суштинског значаја до 30. јуна.

Још нисмо у могућности да у потпуности подигнемо све рестрикције за путовања на свим спољним границама ЕУ, али почињемо постепено од 1. јула“, наглашава Јохансон.

Она додаје да цео процес мора да буде координисан, а да је најважнији циљ заштита јавног здравља.

Критеријуми који би требало да буду узети у обзир приликом постепеног отварања спољних граница ЕУ према трећим земљма су епидемиолошка ситуација, мере заштите током путовања каои принцип реципроцитета, односно уколико ЕУ отвори границе за улазак у Шенген према трећој земљи и она би требало да отвори своје границе за све чанице ЕУ.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ