Регион

После овог му неће бити ДОБРО: Милу Ђукановићу прети БАНКРОТ !

Реч је о допунском зајму за финансирање развојне политике, који ће бити везан за гаранцију Светске банке од 80 милиона

Црна Гора се поново задужује! Овог пута код Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) у износу од 25 милиона евра. Реч је, како се наводи у владиној информацији, о допунском зајму за финансирање развојне политике, који ће бити везан за гаранцију Светске банке од 80 милиона евра на основу које се Црна Гора недавно задужила за 250 милиона на 12 година и са каматом од 3,63 одсто. Новац је тада узет од Кредит Свис, Сосијете женерал са ОТП групом, истиче се у саопштењу Министарства финансија о полазним основама за преговоре за овај зајам.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлаже се рок доспећа до 25 година, укључујући пет година грејс периода и полугодишњих отплата рата. Из Владе подсећају да је то задужење одобрено након што је Црна Гора затражила од СБ да јој обезбеди допунско финансирање како би испунила повећане захтеве за средства за програм мера за сузбијање кризе узроковане пандемијом вируса корона.

– Министарство финансија је наставило разговоре са СБ о могућности додатног финансирања буџета за текућу и стварање фискалне резерве за наредну годину. СБ је омогућила Црној Гори додатна средства од 25 милиона евра – наводи се у документу ресорног министарства у који су медији имали увид.

Из владе поручују да је одобрење аранжмана условљено како би се остварили „снажни реформски процеси и стабилна политичка ситуација“.

ПРЕТИ СИРОМАШТВО

Пандемија вируса корона би могла повећати стопу сиромаштва у Црној Гори за процењених 1,5 до три процента, у зависности од трајања кризе, али већина нових сиромашних може остати незаштићена, оцењено је из Светске банке.

– Око 9.000 до 20.000 грађана би могло упасти у сиромаштво због економског шока – наводи СБ.

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ