Србија

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ ЗА НАШЕ ТУРИСТЕ! Ово су нове мере које ће наши грађани морати да поштују у Грчкој!

Грци више неће тестирати све српске путнике који у Грчку стижу авионом, а укинули су за све српске држављане и обавезан карантин од 24 сата, каже за „Ало!“ Душан Спасојевић, амбасадор Србије у Грчкој.

– То ће важити од првог наредног лета. Примењиваће се исте оне мере које се односе и на копнену границу између Бугарске и Грчке када је реч о српским држављанима. Значи, неће бити сви тестирани већ ће их тестирати насумично, случајним узорком. С тим што ће они који буду тестирани а имају пријављен боравак до добијања резултата бити у 24-часовној изолацији на тој адреси, а уколико немају место боравка, иду у карантин у хотел при аеродрому. Иначе, када говоримо о аеродромима, реч је о атинском аеродрому јер тренутно нема летова на релацији Београд-Солун – појашњава Спасојевић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи, у одлуци грчке владе, објављене у тамошњем службеном гласнику, јасно стоји да се држављанима Србије одобрава улазак у Грчку „на било који начин или било којим средством“, што укључује и авионски превоз, као и прописе у вези са тестирањем, према којима би наши држављани требало да буду подвргнути насумичном тестирању.

– О томе је обавештен директор Директората за цивилну авијацију Јоргос Дрицакос. Након разговора добили смо уверења да ће у најкраћем року бити издат нов пропис да за српске туристе на аеродрому у Атини важи пропис као и на граничним прелазима на бугарско-грчкој граници. О свему смо обавестили и „Ер Србију“, која једина има летове из Београда за Атину – додаје Спасојевић.

Српски амбасадор наводи да су све мере које су на снази у Грчкој донете до 1. јула.

– Следећи корак је попуштање мера које укључује проширивање списка за улазак држављана евентуално још неких других земаља. Наравно, то ће зависити и од епидемиолошке ситуације – додаје он.

Говорећи о мерама које су на снази у Грчкој, Спасојевић истиче да сви они који се баве услужним делатностима, посебно они који раде у угоститељским објектима, у обавези су да носе маске и рукавице.

У апотекама сви с маскама

– У апотекама и болницама сви, а не само запослени, морају да носе маске. То важи и за туристе. Међутим, у кафићима и ресторанима, као ни напољу, туристи не морају да имају маске. Оне су обавезне и у авионима и на аеродрому – наводи Спасојевић.

Од 1. јула отварају се аеродроми на острвима

– До 1. јула могуће је слетети само на међународне аеродроме у Атини и Солуну, али од 1. јула за међународни саобраћај отварају се и аеродроми на острвима који су сада затворени – наводи Спасојевић.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ