Србија

ВУЧИЋ ПОДИГАО СРБИЈУ НА НОГЕ: „Нисам могао да спавам, држе нам сад пола Смедерева“

Председник Србије Александар Вучић посетио је Смедерево.

Како је поручио приликом обиласка, приходи грађана у нашој земљи мораће да буду већи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је данас, наиме, обишао несвакидашњу атлетску стазу унутар зидина средњевековне Смедеревске тврђаве и атлетичаре који се такмиче на 74. Балканијади.

Веће плате и пензије

Међутим, нагласио је да је народу у Србији омиљени спорт – кукњава.

„Колико год да је боље, неће то нико никад од нас да каже. Али кад људе питате кад су биле веће плате – па нису никад, кад су биле веће пензије – па нису никад. А нису довољно велике и мораће да буду веће. А кад смо градили више – па нисмо никад“, поручио је.

Како је додао, та наша природна џангризавост је добра особина – нешто што вуче напред.

„Али људи морају да знају да то мора да иде постенено. Све иде добро и биће пара још више“, најавио је председник.

Држава ће помоћи спорт

Вучић је стазу обишао са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем, председником Српског атлетског савеза Веселином Јевросимовићем, директором Савеза Слободаном Бранковићем, председником Европске атлетике Добромиром Карамариновим, градоначелницом Јасном Аврамовић.

„Видео сам из хеликоптера, супер изгледа. Видео сам раније слике – ништа није било уређено, онако прљаво… Сад изгледа дивно“, казао је Вучић.

У комплетну реконструкцију атлетске стазе са тартан подлогом средства су уложили Српски атлетски савез, Министарство омладине и спорта, као и Град Смедерево.

Поручио је да ће држава помоћи тај спорт и направити све што још буде потребно за атлетику.

Србија сада има више од 20 атлетских стадиона у Србији и 10-ак јуниора који су међу најталентованијим на свету, рекли су челници Савеза председнику.

Вучић је казао да држава има новац за помоћ спорту и додао да су из буџета обезбеђена „22 милиона од укупно 30 за ту стазу, док је град Смедерево дао пет милиона и остатак Атлетски савез“.

У последњих неколико година, додаје, изграђено је више атлетских стадиона и терена.

„За 50 година нисмо изградили као у неколико последњих“, истакао је.

Није могао да спава

Каже да 2016. године ноћима није могао да спава тражећи стратешког партнера за Железару, која је имала месечне губитке од 10 до 12 милиона долара.

Кинески ХБИС је преузео Железару у Смедереву и успео је, након великих губитака 2019. године да се врати на велика врата 2020. године.

„Држе нам сад пола Смедерева, није ту само реч о 5.200 људи који раде у Железари, већ су они и први извозник у земљи пошто су претекли Зиђин, а још 20.000 људи ради индикретно захваљујући Железари.

Велико хвала, не би успели да није било помоћ председника Си Ðинпинга, поручио је Вучић и додао да је Си заслужио најлепше дочеке у нашој земљи, као и да ће пробати кинеског председника да доведе у Смедерево.

И да му кажемо – велико хвала, додао је Вучић.

„Види се живот и напредак у Смедереву, као и у Бору“, казао је Вучић и додао да захваљујући кинеском Зиђингу млади узимају стамбене кредита у Бору и да је поскупо стембени квадрат, као и да ће у Зиђину просечна плата врло брзо бити 100.000 динара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ