Идвајамо

Хитно се огласила Дарија Кисић: НЕ СМЕШИ НАМ СЕ ДОБРО ОД ЈЕСЕНИ! Докторка СТРАХУЈЕ од оваквог сценарија! Ево шта следи!

После 15 месеци у старачким домовима нема више заражених ни међу корисницима, ни међу запосленима.

Мали број новозаражених од коронавируса у нашој земљи охрабрује, али једини начин да јесен и пораст респираторних инфекција дочекамо спремно је да се у што већем броју вакцинишемо, рекла је за РТС министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први пут од почетка епидемије коронавируса више нема заражених међу корисницима и запосленим у социјалним установама. То је резултат стручног и пожртвованог рада запослених, али и вакцинације која је у овим установама најобухватнија, рекла је министарка Дарија Кисић Тепавчевић гостујући у Дневнику РТС-а.

– То је био велики дан за целокупни систем социјалне заштите, јер је то најосетљивија група корисника. То је, пре свега, резултат стручности и пожртвованости запослених у социјалним установама. Уз то, када је почела вакцинација 24. децембра, корисници социјалних установа били су први на листи приоритета и вакцинисано је преко 90 одсто корисника, и преко 85 одсто запослених. Сада се подрзумева да нема заражених, али то није пало са неба већ велики успех посебно ако погледамо да су по Европи установе социјалне заштите и даље жаришта – истакла је министарка Кисић Тепавчевић.

Запослени често нису адекватно награђени па ни препознати као носиоци овако важног система, а то је систем социјалне заштите.

– Због тога ћемо се борити за побољшање њиховог стауса, да буду изједначени са здраственим радницима, а планирамо изградњу нових установа социјалне заштите и нова запошљавања – навела је министарка за рад, борачка и социјална питања.

Као епидемиолог разуме да су се људи мало опустили после тешких месеци који су за нама, а томе у прилог иде и лепо време.

– Потпуно је природно да се људи понашају опуштеније због смањеног заражавања, али морамо да будемо свесни да је вирус и даље присутан. Оно што растужује је чињеница да нису сви приграбили могућност доступности вакцине и зато апелујем на све који још то нису урадили да одвоје време и оду да се вакцинишу – апеловала је Кисић Тепавчевић.

Како каже, јесен иначе погодује ширењу респираторних инфекција и зато је важно да се вакцинишемо у што већем броју како би успорили раст заражених.

„Питања из ПИО су увек предмет реформи“

У Скупштини Србије недавно су усвојене измене закона о ПИО, које се односе на раднике којима је остало пет, односно две године до пензије.

– Питања из ПИО су увек предмет реформи. Промене које су се десиле у скоријој прошлости биле су болне за неке, али је таква рационализација имала смисла. Промене су посебно биле значајне за потписнике социјалног програма. То је значајан број корисника који су сада законски регулисани као и пољопривредници, фриленсери, а критеријуми за одлазак у пензију нису промењени – објаснила је министарка Кисић Тепавчевић.

Припрема се доста прописа у овом тренутку – о радној пракси, социјалном предузетништву, волонтирању, а одржана је и јавна расправа о пропису којим би се регулисали сезонски послови.

– Када је у питању закон који се бави сезонским радницима, посебно у пољопривреди и они који раде у сивој зони, на грађевини или од куће, све релевантне групе су укључене у писање нацрта овог закона – рекла је министарка.

Помово су најављене рекордне температуре због чега треба избегавати боравак на отвореном у најтоплијем делу дана, што важи и за запослене.

– За оне којима је природа посла таква да раде на отвореном, препорука је да се избегава рад на висини у најтоплијем делу дана, да послодавци обезбеде просторије за одмор и освежење радника, чешће паузе када могу да скину заштитна одела и опрему – рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ