Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Руски доктори: Прекомерно јачање имунитета може бити кобно по здравље! ЕВО ШТА НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА РАДИТЕ!

Фото: Pixabay.com

Mноги воле да пију имуностимулансе „за сваки случај“ да би ојачали имунитет, али то може довести до опасних последица, навела је главна реуматолошкиња московског Министарства здравља Алена Загребњева. Неконтролисан унос таквих лекова не само да неће побољшати имунитет већ може убрзати развој аутоимуних болести.

Имуностимуланси су супстанце које побољшавају имунолошки систем директним или индиректним појачавањем активности било које његове компоненте, објаснили су имунолози у разговору за руски лист Известија.

Загребњева је препоручила да се имуностимуланси не узимају ако се унапред не зна о стање имунолошког система. Штавише, она је повезала унос таквих лекова са развојем реуматоидног артритиса.

„Многи наши пацијенти воле да пију имуностимулансе. Топло бих препоручила да одустанете од ове идеје. Никад се не зна. Морамо да спроведемо потпуну анализу имунолошког система како бисмо разумели коју везу треба да стимулишемо и да ли то уопште морамо да радимо“, упозорила је она.

Како објашњава алерголог и имунолог Владимир Болибок, дејство ових лекова има за циљ појачавање имунолошког система, па њихово узимање може бити штетно за неке људе.

Уместо јачања имунитета – агресија имунолошког система

„Ако је нешто безазлено, на пример чајеви, то је у реду. Друга ствар је када говоримо о озбиљнијим препаратима. Ако особа има аутоимуну болест, било који имуностимуланс је строго контраиндикован“, објаснио је лекар нагласивши да ће у овом случају такви лекови само подстаћи агресију имунолошког система на сопствене ћелије.

Генерално, примећује Болибок, жене су подложније аутоимуним болестима – већа је вероватноћа да имају хашимото, реуматоидни артритис и еритематозни лупус.

„Проблем је што људи нису прегледани и не знају за своје болести, а свуда на радију, на телевизији иду рекламе да треба узимати имуностимулансе како се не бисте разболели. А човек не зна да, на пример, развија реуматоидни артритис, почиње да пије имуностимулансе и, наравно, цела ова ствар се погоршава“, наводи имунолог, преноси Спутњик мундо.

Могу изазвати развој хематолошких болести

Са чињеницом да неконтролисана стимулација имунитета може довести до развоја аутоимуних болести слаже се и клинички имунолог Наталија Калињина.

Имуностимуланси се не могу прописати без клиничког прегледа, јер бројни тумори на својој површини носе рецепторе који могу одговорити на коришћене имуностимуланаса. Поред тога, неразумно понављано прописивање таквих лекова може довести до супротног ефекта – да изазове депресију имунолошког система, јер имуни систем делује на принципу изједначавања оштећења. Бесмислена употреба имуностимуланаса, посебно оних који немају јасну структуру, такође може довести до поремећаја имунолошког одговора и појаве аутоимуних ћелија“, објаснила је она.

Такође је подсетила да исте ћелије припадају и имуном и хематопоетском систему, тако да ови лекови могу изазвати развој хематолошких болести.

Ништа без рецепта

Било који лек чије је деловање намењено подстицању имунитета мора прописати специјалиста, рекао је Михаил Костинов, шеф лабораторије Института за вакцину и серум Мечников.

„То би требало да раде лекари који се разумеју, не само они који знају да читају и који знају стање пацијента – није важно да ли је стар или млад – и тек тада ће они добро преписивати те лекове“, нагласио је он.

Такође је указао да било која респираторна болест док не постане хронична увежбава људски имуни систем.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ