Русија

Ситуација је драматична! РУСИ СПРЕМНИ ДА АКТИВИРАЈУ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦИ! Хитно се огласио Лавров!

Ситуација у Авганистану се драматично погоршава, упозорио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и додао да ће Русија учинити све да заштити савезнике у ОДКБ од потенцијалних претњи, укључујући ангажовање своје базе на граници Таџикистана и Авганистана.

– Учинићемо све, што између осталог обухвата ангажовање наше војне базе на граници Таџикистана и Авганистана, да бисмо спречили било какве покушаје агресије према нашим савезницима – рекао је Лавров током посете Лаосу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је додао, Русија помно прати ситуацију у Авганистану. Он је рекао и да је председник Русије Владимир Путин ових дана телефоном разговарао са лидерима Таџикистана и Узбекистана, а у контакту је и са лидерима других централноазијских држава.

– Обавезе у оквиру ОДКБ остају на снази у потпуности – додао је министар.

Представници Секретаријата ОДКБ су јуче посетили део границе како би проценили ситуацију и известиће Стални савет организације.

Подсетимо, у Авганистану трају сукоби владиних снага и талибана који су заузели значајан део територија у сеоских областима и покренули офанзиву на велике градове.

Нестабилност у земљи је у порасту посебно с обзиром на то да је Вашингтон обећао да ће до 11. септембра повући све своје војнике.

Вашингтон и талибани су прошле године потписали у Дохи први мировни споразум у последњих 18 година који предвиђа повлачење страних снага, размену заробљеника и почетак дијалога између снага у Авганистану.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/rs.sputniknews.com

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ