Србија

РЕГИОН НА НОГАМА! Немци открили све: Ако ова сезона пропадне, Хрвати и Црногорци су готови!

Немачка јавна телевизија ЗДФ у емисији Auslandsjournal емитовала је 12-минутни чланак који говори о могућим проблемима туристичке сезоне у Хрватској и Црној Гори.

Чланак започиње причом о капетану Ивану Ракуљићу, који након 10 месеци поздравља прве туристе на свом броду. Ракуљић каже да је прошле године имао 95 посто пада гостију и да уопште не жели да размишља о могућим последицама делта сојева. Додаје да гости сада смештај резервишу „не у последњем тренутку, већ у последњој секунди“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Следе снимци полупразних сплитских улица, у којима је у ово доба године много мање туриста него иначе. „Многи од њих обично дођу у Сплит авионом, сада се тога плаше“, наводи се.

Наглашава се да је туризам „мотор хрватске економије и да би још једна слаба сезона могла проузроковати слом“. „Северно од Сплита, број заражених расте, делта се шири, а групе туриста тешко се могу видети у граду“, наводи се. Неки уживају управо у томе, попут двојице туриста који су у Сплит дошли аутомобилом. Пандемија коронавируса променила је њихове туристичке навике; раније су на одмор увек путовали авионом.

Следи прича о Томиславу Ковачу, који је пре пандемије инвестирао у луксузне аутобусе за превоз туриста преко Јадрана, а сада су готово празни већ 19 месеци. „Немам више новца за уштеду, једноставно немам више новца“, каже Ковач.

„Банкрот у рају не само да му прети“, рекао је ЗДФ, подсећајући да су многи бесплатни превозници, упркос протестима против владе, већ банкротирали. ЗДФ је Влади послао упит у вези са овом темом, на који нису добили одговор.

Екипа ЗДФ-а потом је трајектом отишла до Корчуле, где су срели само неколико словеначких туриста и локалног становништва. Долазе у хотел који води Златко Фабрис, а тренутно има само једног госта. Фабрис се нада да ће ускоро доћи гости из САД-а и Велике Британије, који су пре пандемије боравили код њега у Корчули. „Тренутно су сви забринути због новог таласа, претпостављам да ће гости доћи мало касније“, нада се Фабрис.

Фабрис напомиње да је непосредно пред кризу за милион евра купио срушену кућу коју жели претворити у нови хотел и нада се да ће Корчула ове године ипак привући госте.

Након тога, екипа ЗДФ-а одлази у Дубровник, где полако поново долазе велики крузери. Сви гости на њима су или вакцинисани или тестирани, а на крстарења иду у групама и са маскама како се не би заразили док су у Дубровнику. Туристи су одушевљени што могу поново путовати, каже се.

Али проблем овог концепта је што туристима с крстарења није дозвољено да седе у дубровачким кафићима и ресторанима или купују сувенире у трговинама. Међутим, власница кафића Павица Ђуровић каже да је срећна што су туристи уопште дошли у Дубровник.

Следе снимци празних дубровачких улица и изјава да „нису могли бити снимљени пре круне“ јер је Дубровник заправо патио од вишка туриста.

Такође, неки туристи на броду за крстарење нису задовољни због строгих правила, жале се да на броду за крстарење имају 4 џакузија и 1.500 гостију, а да је у џакузију дозвољена само једна особа. „То значи да морамо пловити неколико година да би сви дошли на ред“, каже један туриста.

Тим ЗДФ-а такође је посетио Црну Гору, која се такође суочава са сличним проблемима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Index.hr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ