Србија

ВУЧИЋЕВА ИЗЈАВА ПОДИГЛА СРБИЈУ НА НОГЕ: „Плашим се, потребни су нам здрави људи“

Београд — Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Мађарска Србији данас пети економски партнер.

„За само неколико година успели смо драматично да увећамо трговинску размену, што је значајно за обе земље и посебно за нас, који смо нешто мањи и сиромашнији. Дошли смо у 2020. години до готово две милијарде евра трговинске размене“, објаснио је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Указао је да је у првих пет месеци забележен раст од 23,4 одсто, то јест размена је већ достигла вредност од 900 милиона евра, па ове године очекује да ће прећи границу од две милијарде евра.

Има и све више компанија које извозе у Мађарску и које увозе мађарске производе.

Посебно се захвалио на чињеници да су мађарске компаније, захваљујући пожртвовању и посвећеном раду Орбана и мађарске владе, направиле 16 великих инвестиција у прошлој години, од тога три на северу Србије, и 13 јужно од Саве и Дунава. То говори о посвећености мађарског пријатељства према целој Србији, рекао је он.

Председник је истакао да је за обе земље веома важно инфраструктурно повезивање и да је са Орбаном дуго о томе дискутовао.

Вучић је указао да обе земље раде на убрзању пруге, која ће повезати наше народе, наша два фантастична града, али и централне и западне Европе са југоистоком континента.

Вучић је указао да се ради и пруга која је важна за Мађаре у Србији, аи за Србе у Мађарској – Сегедин–Суботица, која ће бити повезана и са Бајом.

„То ћемо ускоро да урадимо и то су велике и важне вести, посебно за оне који живе у једној, а раде или се школују у другој земљи, да лако и без проблема остварују све своје интересе“, рекао је Вучић.

Подсетио је да су пре неколико дана спојене гасоводне цеви између две земље, наводећи да је то историјски успех Србије и Мађарске.

Вучић је пренео да му је Орбан, будући да је Србија плаћала таксу Мађарској деценијама, рекао је да после градње Балканског тока, Мађарска спремна да плаћа таксу Србији и да никакав проблем по том питању Мађари нису правили.

„То говори колико је Орбан увек био пријатељ Србији. Тако то раде прави пријатељи, а ми смо спремни да увек преузимамо од њих и гас и све што је потребно“, рекао је Вучић.

Додао је да Мађари имају велика складишта гаса, а да му је Орбан пренео да Србија може да рачуна на део њихового ускладиштеног гаса, што је око седам милијарди кубних метара.

Вучић је рекао и да се иза мађарског пријатељства крије дугорочна, стратешка политика.

У том смислу набројао је да Мађари улажу у фабику за прераду малина у Ариљу, која ће бити отворена до краја године, праве погоне за пољопривредну механизацију и логистички центар у Војводини, као и фабрику сточне хране у Шиду, наводећи да је то много фантастичних пројеката за Србију, који су произашли из сарадње на коју је поносан.

„Хвала вам на пуном доприносу стабилизацији целог региона, јер је та стабилизација од кључног значаја и само уз то можемо да економски да се развијамо, да напредујемо и да се похвалимо добрим резултатима“, рекао је Вучић.

Он је истакао да, кад је реч о коронавирусу, „плаши се због економије“.

„Данас смо имали састанак са људима са београдског аеродрома, он се модернише, правимо нове аутобуске станице, више пруга и ауто-путева него друге европске земље. Правимо и зграду на Прокопу за најмодернију железничку станицу. За све то су нам потребни здрави људи“, рекао је Вучић.

Председник је најавио и да ће пруга Београд – Нови Сад, део брзе пруге до Будимпеште, бити завршена до краја године, а да ће на остатку, деонице од Новог Сада до Суботице, радови почети у септембру.

„До краја године у потпуности ћемо завршити деоницу од Београда до Новог Сада. То је најкомпликованији део пруге од Београда до Будимпеште, због прелаза Дунава, Чортановачке петље, као и много проблема кроз градове“, објаснио је Вучић.

Рекао је да очекује да ће након Сретења позвати премијера Мађарске Виктора Орбана у Београд како би заједно возом, брзином од 200 километара на час, путовали од Београда до Новог Сада.

„То није пруга за Србију, већ за све нас, за Србију, Мађарску, али и целу Европу. То је пруга која приближава наша два главна града и спаја са Бечом и Истанбулом. То је пруга будућности“, нагласио је он.

Вучић је казао, што се тиче завршетка радова на другом делу кроз нашу земљу, да ће радови почети у септембру и да се увелико ради на експропријацији, те да је уверен да ће радови бити бржи него они на првој деоници.

„Што се нас тиче, за три године могли би у потпуности да отворимо пругу. Надамо се да у том року и мађарска страна може да заврши свој део радова, што би значило да за четири године можете да стигнете од Београда до Будимпеште за свега два сата и 40 минута“, рекао је Вучић.

То је, истиче, резултат сарадње и стратешких договора.

Ствари, каже, не могу да се дешавају преко ноћи, те је поновио захвалност Мађарској на искреном пријатељству.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ