Идвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКЕ МУЧЕНИЦЕ: Урадите ово и испуниће вам се највећа жеља

Српска православна црква и верници данас славе сећање на светитељке које су живеле раскалашним животом, али су кајањем и постом заслужиле опроштај и царство небеско. Оне и данас служе као пример да је опрост греха могућ за све само ако га искрено желе, па је због тога овај дан важан у православном свету.

Преподобна Пелагија била је хришћанска мученица и светитељка из 5. века изузетне лепоте. Легенда каже да је могла да помути разум и заведе сваког мушкарца и да је то користила. Била је плесачица и проститутка и на тај начин се много обогатила.

Kада је чула проповед епископа Нона о Страшном Суду и казни грешника све се променило! Пелагија је одлучила да се крсти и промени свој живот.

– Смилуј се мени, грешној, оче свети, крсти ме и научи ме покајању: ја сам море безакоња, амбис пропасти, мрежа и оруђе ђаволско- молила је према предању Пелагија у једном манастиру и свештеници су је крстили и помогли јој да окаје грехе. Ову молитву и данас изговарају грешне жене које траже помоћ и опрост грехова.

Пелагија је онда своје огромно богатство поклонила сиромашнима и тајно отишла у Јерусалим, где се под мушким именом, као монах Пелагије, затворила у једну ћелију заветовавши себе на живот пун поста, молитве и искушеништва.

Тако је провела три године пре него што је, очишћена од грехова и спокојна, умрла 461. године.

Осим дана Преподобне Пелагије, српска православна црква данас слави и сећање на хришћанску светитељку Преподобну Таису.

И она је била грешница која је младост провела у блуду и радећи као проститутка.Таиса је од детињства учена оваквом животу, јер ју је на зло наговарала рођена мајка. Зато је један од ученика Светог Антонија Великог – Пафнутије Сидонит, чувши за Таисину причу, решио да је спасе.

Отишао је код ње и платио јој ноћ. Помисливши да је прерушени монах само још једна муштерија, Таиса га је одвела кући, а онда је он почео да јој приповеда о Страшном суду и казни која чека све грешнике.

Након тога, Таиса се толико покајала због својих дела, да је разделила све своје богатство и замонашила се. Након година покајничког и испосничког живота, изашла је из манастира и убрзо након тога преминула 340. године.

Преподобне Пелагија и Таиса и данас служе као пример да је опрост греха могућ за све само ако га искрено желе.

Предање каже да би данас ваљало помолити се за опрост греха, уколико постоји нешто што сте учинили, а тишти вас и мучи. Уколико се, кажу, покајете искрено и помолите из срца, кажу да се испуњава она највећа жеља- опроштај сваког греха

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ