Идвајамо Свет

ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА?! 800 земљотреса за пар сати, страхује се од велике ерупције: Проглашено ванредно стање, наређена хитна евакуација

Исланд је прогласио ванредно стање, а полиција је позвала становнике да евакуишу приобални град Гриндавик након интензивног таласа земљотреса на југозападу земље који је повезан са могућом ерупцијом вулкана Фаградалсфјал.

Од поноћи до 14 часова забележено је скоро 800 земљотреса, од којих је најплићи на дубини од 3 до 3,5 километара, саопштио је исландски метеоролошки завод.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исландска агенција за цивилну заштиту саопштила је да би „тунел магме који се формира могао доћи до Гриндавика“. Исландске власти су додале да је немогуће рећи да ли би и где би магма могла да избије на површину.

„Земљотреси би могли постати јачи од оних који су се већ догодили, а овакав след догађаја могао би да доведе до ерупције вулкана. Међутим, још увек нема знакова да се магма приближава површини. Њен напредак се помно прати“, саопштила је агенција цивилне заштите.

Власти су позвале становнике да се мирно евакуишу и нагласиле да нема непосредне опасности.

„Желимо да поновимо да становници МОРАЈУ да евакуишу своје домове и напусте град. Али такође желимо да поновимо да ово није хитна евакуација, има довољно времена да се припреме и мирно одвезу из града“, саопштили су.

„Имамо посла са догађајима које никада раније нисмо доживели“

„Јасно је да имамо посла са догађајима које ми Исланђани још нисмо искусили, барем не од ерупције у Вестманејару. Заједно смо се суочили са овим, суочићемо се заједно и нећемо клонути духом“, додао је цивилна агенција за заштиту.

Амбасада САД на Исланду издала је упозорење на појачане знакове вулканске активности.

„Ако дође до ерупције, пратите упутства исландских власти. Опасности од вулкана могу укључивати лаву, отровне гасове и густ дим од пожара које је запалила лава“, наводи се.

Светски познати термални базен Плава лагуна у овој области већ је затворен због сеизмичке активности која је у току. Од 2021. године, ерупције су се дешавале једном годишње, а најновија се догодила у јулу јужно од главног града Исланда, Рејкјавика.

Исланд се налази на граници тектонских плоча које се непрестано одвајају, гурајући Северну Америку и Евроазију дуж линије Средњоатлантског гребена. На Исланду постоје чак 32 активна вулкана. Од краја октобра на југозападу Исланда забележено је више од 20.000 земљотреса.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ