Идвајамо Свет

ПУТИНОВ ПОТЕЗ КОЈИ МЕЊА СВЕТ: Након одлуке председника Русије ништа више неће бити ИСТО!

Руски председник Владимир Путин боравиће сутра у радним посетама Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) и Саудијској Арабији, где ће, према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, са лидерима те две земље разговарати о координисаним акцијама на светским тржиштима нафте.

На питање новинара да ли ће то бити главна тема Путинове блискоисточне турнеје, Песков је одговорио да су такви разговори већ вођени у оквиру групе ОПЕК+, али то питање је, како је рекао увек на дневном реду, преноси Интерфакс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ове дискусије се воде у оквиру формата ОПЕК+, али, наравно, интеракција у овој области је увек на дневном реду“, рекао је Песков.

До посете долази након што је организација земаља извозница ОПЕК+ пристала прошлог четвртка да добровољно смањи глобално снабдевање нафтом за укупно око 2,2 милиона барела дневно.

Путин ће у Саудијској Арабији, земљи која је највећи светски извозник нафте, разговарати са саудијским престолонаследником принцом Мухамедом бин Салманом с којим, како преноси портал СХОТ, има веома добре односе.

Престоница УАЕ Дубаи, прво одредиште Путиновог путовања на Блиски исток, постао је важан пословни и трговачки центар за руске нафтне компаније, укључујуц́и и другог највећег руског произвођача компанију Лукоил, која је због западних санкција уведених Русији, део својих пословних операција преселила у Дубаи.

Смањење од 2,2 милиона барела дневно само је додатно смањење на већ постојеће добровољно саудијско и руско смањење извоза од 1,3 милиона барела дневно које су договорили Путин и саудијски принц бин Салман. Светско тржиште је скептично да ли ће ови добровољни резови количина извезене нафте бити у потпуности спроведени. Ипак, цене нафте пале су прошле недеље за 2 процената након најаве ове мере, а потом су и додатно падале, иако је цена нафте типа Брент јуче порасла за 1 одсто.

Извор: Република

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ